Несъвършенството е ДНК на всяка ръчно рисувана картина, всичко друго

...
Несъвършенството е ДНК на всяка ръчно рисувана картина, всичко друго
Коментари Харесай

Живописно пътуване с Яна Илиева

Несъвършенството е ДНК на всяка ръчно рисувана картина, всичко друго може да бъде направено от компютър и от стратегия, споделя художничката Яна Илиева. Тя показва себе си по този начин: „ Работя в жанр Арт Наив, още преди в България да се заприказва за това изкуство. Повече от 20 години пътувам и рисувам, вземам участие във фестивали и изложения и се припознах в наивизма посредством художници, които срещнах по пътя си. Не знаех, че числя се към това течение, до момента в който не започнаха да ме търсят за участия в интернационалните събития “.

Освен в Пловдив, е живяла в Норвегия, Франция, Англия, а в този момент се е открила в Созопол.
Почерк


В Норвегия Яна се гмурва в света на анимацията и…  детското у нея остава живо. После продължава по инерция и повече не ѝ се излиза от този необикновен филм. Създава собствен различим почерк. Изградила го в търсенето и съчетаването на разнообразни техники: „ Изкуството не просто отразява живота, а е негово естествено продължение, като го добавя посредством фантазията “. Споделя, че не може да рисува картина, в която няма въображение и фикция, в която липсват „ будни сънища “. В своите произведения тя разпростира случки, събития, видения, като демонстрира и невидимото, което съществува към нас. Резултатът най-общо може да бъде избран като Магическия свят на Яна Илиева.
Колекционерите
От няколко години насам работи главно с частни колекционери, те поръчват картини и ги вземат  веднага, откакто са подготвени. Някои не желаят творбите да бъдат показвани в изложения или оповестени в интернет. Станало е процедура да разпореждат какво да им нарисува и като в музиката „ дават звук за ария “ със собствен сън, усещания, хрумвания, които да бъдат пречупени през въображението на Яна и разказани с изразните средства на Арт Наив. Всичките ѝ картини са подписани, а към този момент дава и документ за генезис на творбите. Така след време няма да я има онази тайнственост или нечиста сделка кой и по кое време е рисувал творбата.
Размерът е от голяма важност


Поръчките са доста, ето за какво през 2017 година за последно провежда своя независима галерия в София и през 2019-а във Фрайбург, Германия. Рисува относително постепенно и твърди, че не е изключително продуктивна. Но в действителност е нарисувала много картини, които са стигнали до своя собственик: „ Моята роля е да ходя ръка за ръка с изкуството и с него да сме сътрудници в танца на живота “.  Засега се придържа към формат, който се приема за междинен – 30 Х 40 или 50 Х 60. Намерението ѝ е да усили размера на картините си. Постоянният ѝ блян е да увлича повече хората към наивистичното изкуство. Яна Илиева е мощно въодушевена за основаването на Асоциация Арт Наив България, която да сплоти създателите, отдадени на този жанр.
Свързаност


Нейната изложба Yana Art Naive била в креативното средище „ Капана “ в Пловдив, само че към този момент е единствено онлайн и посредством платформата поддържа връзка с целия свят. Кипи от хрумвания и е подготвена да прави пленери, да реализира планове, да провежда събития, отдадени на Арт Наив. Работи с деца и по този начин се зарежда с сила, учи се на самообладание, привиква да отсява непотребното, да следва ритъма на сегашното и към този момент заобикаля да прави проекти за бъдещето. Яна Илиева продължава да усъвършенства живота си, както усъвършенства своя жанр.
Текстът е част от бр. 113 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР