Несъществуващата организация - дари.бг, да получи държавни средства от над

...
Несъществуващата организация - дари.бг, да получи държавни средства от над
Коментари Харесай

ДПС предлага сайт фантом да замести Хелпкарма срещу 1.1 млн. лв.

Несъществуващата организация - " подари.бг ", да получи държавни средства от над 1 млн. лева за идната година. Такова предложение внесоха депутати от Движение за права и свободи сред първо и второ четене в законопроекта за държавния бюджет за 2021 година За това алармира Българският дарителски конгрес (БДФ), който сплотява огромните донори у нас и който е внесъл публично запитване по случая до ръководителя на Народно събрание. " Това е нашият отговор на над 40 дарителски организации против дейностите на една от дарителските платформи ", разяснява пред " Сега " депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев, който е един от вносителите на смяната. Той засяга следствието на Би Ти Ви за дарителската платформа " Хелп Карма " и шокиращите заплати от хиляди левове месечно, които са заделяли нейните чиновници от дарителските пари.

" Възмутени сме и по тази причина предлагаме да се сътвори тази организация в Министерството на труда и обществената политика. И по този начин, който желае да подари, да минават средствата през страната и да бъдат отчетни пред цялото общество ", изясни концепцията за " подари.бг " Цонев. По думите му от Движение за права и свободи са на страната на дарителството, тъй като " тази организация наруши доверието в даренията ".

" Дари.бг. е примерно име. Предлагаме да се планува сумата в бюджета, с цел да се сътвори тази конструкция и за издръжката на дребен личен състав към нея. Да се отвори тематиката ", добави Цонев, който няколко пъти повтори, че в Движение за права и свободи са възмутени от излязлата информация за " Хелп Карма ". Цонев е на мнение, че има потребност от " изсветляване на дарителството ".

Оказва се обаче, че от БДФ не са осведомени с тази концепция и по тази причина в писмото си упорстват за отговор по какъв начин и за какво сдружението „ подари.бг “ ще получи 1 116 000 лева, защото не са били посочени претекстове в предлагането на Движение за права и свободи. " Като направихме инспекция в регистъра на Министерството на правораздаването, в регистъра по Агенция по вписванията, както и потърсихме друга обществена информация за сдружението, се оказа, че не излиза нищо ", разяснява пред " Сега " Красимира Величкова, шеф на БДФ. " Дари.бг е призрак ", добави тя.

Български дарителски форум изразява паниката си, че се предлага обществено финансиране към сдружения без ясна информация за лицата в управителните органи, история, задача, активност и правила за разходване на средства. Той слага въпроса кое постанова незнайното на необятната общност съдружие " подари.бг " да получи съвсем двойно повече пари от " Съюз на инвалидите в България ", за който е планувано да се отпуснат от бюджета 617 000 лева, или пък от БЧК, чието финансиране за година е към 1 млн. лева

От форума алармират още, че различен народен представител - Йордан Йорданов от " Обединени патриоти ", предлага да бъде финансиран " Добруджанският теоретичен институт " с 35 000 лева Организацията е записана през 2017 година и заради липса на средства за активност се предлага да бъде подкрепена от държавния бюджет.

" Няма обществена информация за посочения институт и неговите настоящи действия, формата на неговото ръководство и метода на разходване на средствата му. Не е откриваема регистрацията му в регистъра на ЮЛНЦ ", се споделя в писмото на дарителската организация. С друго предложение на патриотите се предлага така наречен Македонски теоретичен институт да получи непосредствено финансиране от страната посредством просветителното министерство на стойност 100 000 лева

В писмото от БДФ упорстват да бъдат разисквани поставените въпроси, свързани с нарочното финансиране на юридическите лица с нестопанска цел от държавния бюджет.

" По какви правила и критерии се случва то, гарантирайки равнопоставеност на всички ЮЛНЦ в страната? Кои следва да бъдат минималните стандарти, на които една организация да отговоря (публично забележими регистрация, управителни органи, доклади за активността, годишни финансови доклади и др.), с цел да получава непосредствено обществено финансиране и какви са условията за отчитането му? Имат ли право организации без регистрация, потвърдена активност и обществена отчетност да получават обществен запас от страната ", питат от организацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР