Нервите играят много важна роля в човешкото тяло. Те свързват

...
Нервите играят много важна роля в човешкото тяло. Те свързват
Коментари Харесай

Най-важните храни за мозъка и нервите

Нервите играят доста значима роля в човешкото тяло. Те свързват всички органи и системи в едно цяло, стимулирайки тяхната активност. А нервната система оказва помощ на тялото да се приспособява към променливостта на външната среда. Централната нервна система на човек включва основния и гръбначния мозък.

Мисля, затова живея е отбелязал Декарт преди време. Както наподобява, здравето на централната нервна система е главен фактор за първокласен живот. Така че, поражда въпросът: Как да се храним, с цел да поддържаме здравето на нашия мозък?

Общи рекомендации за предварителна защита на проблеми с нервната система

За да се поддържа здравето на нервната система, е належащо да се понижи натоварването на храносмилателните органи, т.е. да се яде постоянно и на дребни порции. Хранете се в удобна среда, наслаждавайте се на храната и пийте повече течности.

При разнообразни болести на нервната система лекарите поучават да ограничите приема на протеини и мазнини в диетата, като дадете желание на храни с високо наличие на витамини и течности.

В случай на нарушавания на нервната система се лимитират зеленчуците и плодовете с груби нишки. Изключват се пикантни, солени храни, трудносмилаеми храни.

Какви храни поддържат мозъка и нервите?

Мазна риба

Верен другар на мозъка, рибата е богата на омега-3 полиненаситени мастни киселини. Лидерите в наличието на това вещество са херинга, скумрия, камбала, писия, сьомга, сьомга и отново сьомга. Между другото, Омега-3 е потребна освен за мозъка, само че и за тялото като цяло - укрепва и почиства стените на кръвоносните съдове, възстановява кръвното налягане, предотвратява развиването на сърдечно-съдови болести, усъвършенства обмяната на веществата. А мозъкът с помощта на Омега-3 действа доста по-добре и по-ефективно.

Ленено масло

Много Омега-3 има и в растителните масла, по-специално в лененото семе. 100 г съдържат 70% полиненаситени мастни киселини. Препоръчва се да се употребява за подсилване на паметта. Не забравяйте, че лененото масло би трябвало да се съхранява в ледник. В противоположен случай бързо ще стане горчиво.

Шоколад

 Шоколадът е храна за мозъка

Сред суперхраните за мозъка е шоколадът, само че не всевъзможен, а единствено горчив, със наличие на какао минимум 60-70% (колкото по-висок е този %, толкоз по-полезен е шоколадът). Какаовите зърна съдържат антоцианин и флаванол, които усъвършенстват действието на кръвоносните съдове и усилват притока на кръв към мозъка. Това разрешава на мозъка да се „ развесели “ и да работи по-ефективно, а също по този начин усъвършенства паметта.

Яйца

Те са богати на витамини от група В, които са значими за здравето на мозъка. Те инхибират развиването на деменция при възрастни хора, а в млада възраст усъвършенстват паметта и концентрацията. Яйчният жълтък съдържа холин, употребява се за възстановяване на паметта и лекуване на атеросклероза. Без холин клетките на нервната тъкан не могат да действат обикновено. За да получите дневната си потребност от холин, би трябвало да ядете единствено две яйца дневно.

Орехи

 Орехите са храна за мозъка

Те съдържат потребни за мозъка мелатонин, магнезий и омега-3 полиненаситени мастни киселини. Тези субстанции спомагат за увеличение на скоростта на разбиране на информацията, възстановяване на паметта и други когнитивни функционалности. Орехите, както и другите ядки и семена, също съдържат подтикващ мозъка витамин Е. Според учените този витамин се бори със свободните радикали, понижава възпалението в тялото и даже може да забави развиването на заболяването на Алцхаймер.

Сушени плодове и ядки

Бадеми, шамфъстък и сини сливи. Сушените плодове съдържат огромно количество минерали и витамини, по-специално фосфор, калий и магнезий, които забавят процеса на недъгавост на мозъчните кафези.

Моркови

 Най-важните храни за мозъка и нервите

Морковите са още една от храните за успокоение - те са склад от витамини и съдържат огромни количества лутеолин, съединяване, което може да понижи обвързваните с възрастта дефицити на паметта и риска от развиване на възпалителни мозъчни болести. Сокът от моркови, въпреки това, експертите предлагат да се употребява не повече от 200 г дневно.

Цвекло

Многобройни изследвания потвърждават способността на цвеклото да усъвършенства синаптичните контакти в мозъка и да форсира хода на умствената активност. В допълнение, този зарзават съдържа бетаин, вещество, което предизвиква производството на серотонин, който стабилизира настроението.

Боровинки

 Най-важните храни за мозъка и нервите

Според научни проучвания потребните боровинки усъвършенстват краткосрочната памет с помощта на съдържащите се в тях антоцианини. Същото важи за другите плодове и зеленчуци с пурпурен или виолетов цвят.

Ябълки, круши, кайсии

Съдържат желязо, което спомага за насищането на мозъка с О2, нужен за поддържане на интензивността. За възрастен се предлага да се употребяват най-малко 300 - 400 г плодове дневно на ден.

Домати

 Най-важните храни за мозъка и нервите

Има данни, че мощният антиоксидант ликопен, който се съдържа в доматите, понижава оксидативния стрес и оказва помощ за отбрана от увреждане на мозъка от свободни радикали. По този метод доматите са предварителна защита против заболяването на Алцхаймер.

Къри и куркума

Сред най-хубавите храни за мозъка и нервите са кърито и куркумата, импортирани от Индия, съдържат куркумин, вещество със мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, което е чудесно естествено средство за лекуване на главоболие.

Авокадо

 Най-важните храни за мозъка и нервите

Мононенаситените мазнини, открити в авокадото, имат удобен резултат върху сърдечно-съдовата система, както и усъвършенстват когнитивната функционалност, като усилват притока на кръв към мозъка. Витамин К, присъстващ в този плод, укрепва паметта и предизвиква концентрацията.

Зеленолистни зеленчуци

Къдравото зеле, спанакът, марулята и манголд са най-хубавите храни за здравето на мозъка. Те съдържат огромно количество антиоксиданти, които защищават мозъка от когнитивен спад.

Зелен чай

 Най-важните храни за мозъка и нервите

Зеленият чай има голям брой потребни свойства за тялото и мозъка. Той е мощен антиоксидант, усъвършенства паметта, подтиква концентрацията и облекчава умствената отмалялост. Ежедневната консумация на две чаши чай усъвършенства когнитивните функционалности и има удобен резултат при лекуването на психологични разстройства.

Кафе

Научните проучвания демонстрират, че умерената консумация на кафе има позитивен физиологичен резултат върху невронните кафези: кофеинът освен ускорява вниманието, само че има и мощен антиоксидантен резултат, който оказва помощ за поддържане на мозъка в положително положение и предотвратява появяването на невродегенеративни болести като заболяването на Паркинсон. Скорошен разбор също по този начин сподели, че дамите, които употребяват чаша кафе дневно, имат по-нисък риск от меланхолия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР