Непознатата от банкнотата“ разказва за живота на поетесата и видна

...
Непознатата от банкнотата“ разказва за живота на поетесата и видна
Коментари Харесай

Василена Винченцо и Руси Чанев са Мара Белчева и Пенчо Славейков

Непознатата от банкнотата “ споделя за живота на поетесата и видна интелектуалка Мара Белчева . Премиерата на документалната лента е на 24 октомври в пространството за просвета Yalta Art Room в София. 

В основните функции са младата актриса – Василена Винченцо и доайенът на Народния спектакъл и българското кино Руси Чанев

Автор на кино лентата е Боряна Пунчева. Мина Версано и Чавдар Варийски са оператор и монтажист. Александра Ангелова е художник. 

„ Непознатата от банкнотата “, сниман в къща-музей „ Пенчо Славейков “, е комбиниране сред писмено кино и актьорско наличие , споделя Пунчева. В сюжета са разкрити стихове на Мара Белчева, както и част от писмата, които е писала до Пенчо Славейков. 

Образът на Белчева е показан като забравено събитие в литературата и културата на следосвобожденска България. Авторите споделят, че приета от съвременниците си като изключителна хубавица и фешън икона, Мара Белчева е най-маргинализираната персона в  българската литература. В годините се мултиплицира единствено образът ѝ на обичана на Пенчо Славейков . Проектът има за цел да преодолее тоталното непознаване на тази жена. 

Банкнотата от петдесет лв. през днешния ден е безапелационното доказателство - там тя участва анонимно, без физическа аналогия, като шаблонна комиксова красавица. 

 Руси Чанев и Боряна Пунчева „ Тя безспорно е една от най-обаятелните и духовно извисени българки - освен на своето време . Израства като високообразована интелектуалка от европейска класа. Със своята нетрадиционна поезия, с европейския си нрав, с културните си натрупвания и с човешкото си държание Мара Белчева, също както Пенчо Славейков, стои самотно на фона на литературния и публичен пейзаж в байганьовска България. А за това си коства да се споделя “, споделя Боряна Пунчева. 

В игралните епизоди няма цялостна възстановка на среда и костюми, разчита се на достоверно пресъздаден контур на епохата . Така и в актьорското държание няма „ изиграване “ на поетесата, а представянето ѝ в подтекста на времето, в което е живяла. 

И въпреки филмът да демонстрира Мара Белчева като извадена от дебелата сянка на нейния обичан Пенчо Славейков, той участва на екрана посредством артиста Руси Чанев. Видна е и гледната точка на откриватели на поезията от началото на 20 век, които да слагат творбите на поетесата на заслуженото им място в българската литература.

Василена Винченцо и Руси Чанев са сътрудници от Народния спектакъл и разделят една сцена в спектакъла „ Хъшове “. 

По време на фотосите на „ Непознатата от банкнотата “ тя посвещава особено стихотворение на артиста, тъй като, да работи с него, е нейна сбъдната фантазия. 

 Руси Чанев и Василена Винченцо
 Василена Винченцо и Руси Чанев
фотосите са предоставени от пространство за просвета Yalta Art Room. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР