Непосредствено след завършването на университета 22-годишният Палат Дилоклоетанакорн решава да

...
Непосредствено след завършването на университета 22-годишният Палат Дилоклоетанакорн решава да
Коментари Харесай

Защо толкова млади тайландци влизат в манастири?

Непосредствено след завършването на университета 22-годишният Палат Дилоклоетанакорн взема решение да влезе в будистки манастир. Това е стъпка, на която доста мъже в Тайланд се вземат решение, преди да стартират професионалния си път. 

" Това е традиция, която съблюдавах поради родителите ми. От значение беше и това, че съм най-големият им наследник ", казва пред ДВ Дилоклоетанакорн. Влизането в манастир извънредно ги зарадвало, добавя мъжът. Той остава в храма един месец - престой, който в Тайланд е считан за обред. Много млади мъже, които след университета си търсят работа, първо отиват в манастир.

" Манастирът е опция да се отблагодариш на фамилията си за напъните, които са положени за теб ", споделя теологът Утит Сириван. " Много хора са уверени, че замонашването дава огромни духовни заслуги. Които съгласно убежденията на мнозина се придвижват към родителите. "

Животът в манастира върви с 227 строги правила

Мъжете, които се вземат решение на тази стъпка, би трябвало при влизането в манастира да обръснат косата и веждите си и на зазоряване да обикалят в искрящо оранжеви одежди улиците на необут крайник. Тяхната задача е да събират хранителни помощи от локалните хора.

Монасите от водещата будистка школа Теравада нямат право да подготвят храната си сами и могат да одобряват единствено дарения. И това е единствено една от общо 227-те строги разпореждания, които дефинират живота на монасите. Сред тях е да вземем за пример и възбраната за полови връзки, както и отводът от пари.

" Тези, които са се замонашвали, са били подложени на физически и духовни тренировки. Те имат по-добро възприятие за самодисциплина, отговорност и схващане от останалите ", споделя теологът Сириван.

В манастира Палат Дилоклоетанакорн е правил главно на практика действия и не се концентрирал прекалено много върху будисткото обучение, споделя той пред Дъждовни води. Поради това на 35 години влезнал и още един път в манастир - стъпка, която в Тайланд се приема за необикновена.

Монасите отстраняват космите от главата си, в това число от веждите.Снимка: Paul Lakatos/SOPA/ZUMA/picture alliance

" Повечето тайландци се отнасят към замонашването като към значимо събитие в живота, което би трябвало да се случи единствено един път. Но в последно време от ден на ден хора постъпват иначе ", споделя Сириван. " Младите мъже през днешния ден желаят да се замонашват по няколко пъти - наподобява им като курс, който укрепва духа, освежава, окуражава и въодушевява. "  Определено интервал, който да бъде прекаран в храма, няма - той може да продължи както един ден, по този начин и месеци.

Някои тайландци злоупотребяват?

Не всеки, който влиза в манастир, го прави по духовни аргументи или в името на родителите си. Някои подхващат тази стъпка, с цел да поемат морална отговорност и да изкупят греховете си. В Тайланд, където над 90% от популацията са будисти, на монасите се гледа с огромно почитание.

Това лято по време на противопожарен курс в едно учебно заведение в Банкок се стигна до случай, при който един възпитаник почина. След това трима от пожарникарите, управлявали курса, отидоха в манастир, с цел да покажат какъв брой съжаляват за случилото се.

Други употребяват манастира с тъкмо противоположна цел, показва Сириван - да минимализират в най-голяма степен следствията от грешките си. " За тайландското обществото манастирите са места на помилван ", споделя по този мотив религиозният специалист. Влезлите в манастир получават помилван за грешките си. Много тайландци се питат дали те действително се разкайват и в действителност желаят да изкупят греховете си.

Миналата година да вземем за пример се разчу за един служител на реда, който с мотоциклета си прегазил и умъртвил доктор. След замонашването му доста хора се възмущаваха, тъй като смятаха, че задачата му била единствено една - по-късно още веднъж да може да се демонстрира пред обществото.

Жените нямат право да влизат в манастири

За да станат пълноправни монаси, мъжете би трябвало да са навършили най-малко 20 години. По-младите също могат да влязат в манастира, само че единствено като послушници.

Жените в Тайланд нямат право да стават монахини - по това порядките в страната се разграничават от тези в Южна Корея, Китай и Виетнам, където в будизма дамите и мъжете са равнопоставени. Вярващите будистки в Тайланд могат да влязат в храма като " маечи "  - монахини, облечени в бяло, за които разпоредбите не са толкоз строги.

***

Вижте и тази изложба за Тайланд:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР