Непалски шерпа изкачи връх Еверест за рекордния 26-и път, побеждавайки

...
Непалски шерпа изкачи връх Еверест за рекордния 26-и път, побеждавайки
Коментари Харесай

Непалски шерпа с рекордно 26-то изкачване на Еверест

Непалски шерпа изкачи връх Еверест за рекордния 26-и път, побеждавайки личния си предходен връх, подложен предходната година. 52-годишният Ками Рита Шерпа изкачи планината с височина 8 848,86 метра в събота по обичайния маршрут на югоизточния било, водещ 10 други катерачи шерпи.

„ Ками Рита счупи личния си връх и откри нов международен връх по катерене “, сподели Таранат Адхикари, общоприет шеф на Министерството на туризма в столицата Катманду, представен от CNN Travel.



Съпругата на Ками Рита, която се показа като Джангму, сподели, че е щастлива от достижението на брачна половинка си. Маршрутът за катерене, употребен от Ками Рита, е основан от новозеландеца сър Едмънд Хилари и непалския шерпа Тенцинг Норгей през 1953 година и остава най-популярният подобен.

Тази година Непал е издал 316 позволения за нанагорнище на Еверест в пиковия сезон, който продължава до май, спрямо 408 през предходната година, най-високото равнище до момента. Хималайската страна, която мощно разчита на алпинистите за интернационален продан, беше изправена пред рецензии, че е позволила претъпканост на Еверест и няколко смъртни случая на алпинисти в планините през 2019 година

От 1953 година насам върхът е бил изкачван 10 657. Много са се изкачвали по няколко пъти, а починалите са 311, съгласно хималайската база данни.

 
Юнко Табей - първата жена, изкачила Еверест
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР