Неотнатологичните и акушеро-гинекологични отделения на 33 лечебни заведения в страната

...
Неотнатологичните и акушеро-гинекологични отделения на 33 лечебни заведения в страната
Коментари Харесай

33 болници получиха най-модерна апаратура за пре- и неонатални грижи

Неотнатологичните и акушеро-гинекологични отделения на 33 лечебни заведения в страната са получили инсталация по план на Министерстовото на опазването на здравето за възстановяване на качеството на пренаталната диагностика и неонатални грижи в България. Доставени са общо 436 високотехнологични медицински апарата, повече от плануваните в началото 400 апарата. Проектът е финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Обучени са и над 100 експерти.

Основната цел на плана е да способства за понижаване на броя на децата с вродени болести и детската смъртност в България, изясни пред Радио София доцент Мариана Василева , шеф на Дирекция " Международни планове и електронно опазване на здравето " на Министерството на здравеопазването. Той стартира в средата на 2015 година и завърши в края на 2017 година:
Всички апарати, които бяха планувани по плана, са доставени и профилираното образование, което беше планувано в региона на феталната морфология и пренаталната диагностика на 100 медицински експерти по акушерство и гинекология, е преизпълнено, защото, заради огромния интерес който имаше, ние успяхме да организираме образованието на още 31 лекари от цялата страна.

Едно от лечебните заведения, получили от апаратурата, е Втора АГ болница " Шейново ". Ползата за експертите в лекуването на недоносените деца и в пренаталната диагностиката показва доктор Румен Велев , изпълнителен шеф на болничното заведение:

Всички апарати извънредно добре се вписаха в нашата философия и нашата концепция за развиване на Неонатологичното поделение и на акушерската част. Специално в региона на неонатологичното поделение, тази инсталация ни оказа помощ дотам, че ние повишихме нашето равнище на подготвеност и сега имаме най-високот трето равнище на подготвеност.




Още за апаратурата, получена от лечебните заведения по плана, за съответното й приложение, за значимостта на феталната диагностика и болесттите на плода, които могат да бъдат предотвратени по време на бременността - очаквайте в диалозите ни с доцент Марияна Василева от Министерството на здравеопазването и шефа на АГ болница " Шейново " доктор Румен Велев - в предаването " Часът на здравето " в събота след 11:00 часа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР