Неотдавнашните сътресения на фондовия пазар в САЩ се дължат на

...
Неотдавнашните сътресения на фондовия пазар в САЩ се дължат на
Коментари Харесай

S&P на път да запише най-лошия си месец за последните 2 години

Неотдавнашните разтърсвания на фондовия пазар в Съединени американски щати се дължат на внезапното повишение на доходността на облигациите, което поражда опасения за резистентен инфлационен напън в изискванията на постоянна стопанска система.

Индексът S&P 500 претърпява най-значителния си месечен спад от декември 2022 година насам, като спадът през април изтри почти половината от облагите, насъбрани по-рано тази година. Въпреки че показателят се намали с 5.5% този месец, той остава единствено с 5.5% под рекордния си връх, доближат на 28 март. Според Боб Елиът, основен изпълнителен шеф и основен информативен шеф на Unlimited Funds, вложителите са очаквали мощен стопански напредък, само че този оптимизъм към този момент е бил регистриран в цените на акциите, което е оставило доходността на облигациите да наваксва.

Повишението на доходността на държавните облигации през април ускори безпокойството на пазара, като някои специалисти допускат, че може да се наложи дълготрайните лихвени проценти да се покачат в допълнение, с цел да се успокои икономическото търсене и да се смекчат опасенията за инфлацията. Въпреки напъните на Федералния запас за стягане на паричната политика икономическата резистентност се резервира, както сочат оценките за растежа на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие, които се чака да бъдат оповестени на 25 април.

Освен това постоянните индикатори на пазара на труда, като постоянните първични молби за помощи при безработица и непрекъснато ниските нива на безработица, укрепват визията за икономическата мощ. Въпреки това възходящите междинни почасови приходи, изключително измежду групите с по-ниски приходи, в комбиниране с нарасналите потребителски разноски подхранват опасенията за инфлационен напън. Макар че в последно време растежът на номиналните заплати се забави, той остава постоянен, подсилен от повишаването на активите, изключително на акциите.

Докато фондовият пазар доближи рекордни стойности през тази година, доходността на дълготрайните държавни скъпи бумаги също се увеличи, достигайки невиждани от ноември нива. Въпреки неотдавнашното оттегляне на пазара цените на акциите остават доста по-високи от най-ниските стойности, следени през октомври. Според Елиът може да се наложи доста и дълготрайно повишение на дълготрайните лихвени проценти, евентуално до ниво сред 5% и 5.5%, с цел да се потисне в задоволителна степен икономическата интензивност и да се реализира стабилно понижаване на инфлацията.

Опасенията за инфлацията се ускоряват в допълнение от внезапното повишение на цените на суровините, изключително на индустриалните метали, благородните метали, селскостопанските артикули и петрола. Повишаващите се цени на петрола по-специално съставляват предизвикателство поради широкообхватното им влияние върху икономическите действия и потребителските разноски.

В вероятност пазарните участници наблюдават от близко данните за инфлацията, като е планувано да бъде оповестен пожеланият от Фед измерител – ценовият показател “лично потребление-разходи ”. Очакванията във връзка с политиката на Фед се трансформираха, като в този момент трейдърите плануват по-малък брой намаления на лихвените проценти, в сравнение с се предвиждаше по-рано, което отразява по-предпазливата позиция на централната банка.

Въпреки продължаващата неустановеност пазарните настройки остават внимателни, като софтуерните акции означиха забележими спадове, а Nasdaq Composite претърпя най-дългата си серия от загуби от декември 2022 година насам.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР