Неотдавна депутатът от ГЕРБ Делян Добрев простосърдечно си призна, че

...
Неотдавна депутатът от ГЕРБ Делян Добрев простосърдечно си призна, че
Коментари Харесай

Раздвоението на Марешки

Неотдавна депутатът от ГЕРБ Делян Добрев простосърдечно си призна, че в случай че при Патриотите настъпи прелом и Волен Сидеров откаже да поддържа повече държавното управление, то националните избраници от "Атака " може да бъдат сменени с тези от "Воля " на Веселин Марешки, защото броят им е почти същият. Добрев побърза да се застрахова, че приказва хипотетично. Всъщност той не е измислил това умозаключение ненадейно, явно тази догадка е била обсъждана в парламентарната група на ГЕРБ и в управлението на партията, просто Добрев не е трябвало да я изнася на открито. Затова шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов героично се хвърли да замазва ситуацията, а Сидеров влезе във фаза "Извини се, бе! " И Добрев се извини.

Че "Воля " е аварийна гума на Бойко Борисов и групировката му, анализаторите предвидиха още след резултата от предварителните парламентарни избори преди една година. А че сигурно групата на Марешки се е трансформирала в патерица на властта, стана ясно още в края на 2017-а. Бизнесменът към този момент беше със свален депутатски имунитет и разследван по две каузи. И колкото и да се кълнеше, че никой не може да му постави каишка на врата, беше напълно ясно, че посредством основния прокурор Сотир Цацаров са му нахлузили намордник. Всъщност той има свободата да приказва каквото си желае, само че би трябвало доста да внимава кое копче натиска при гласуванията в пленарната зала. Не е в негов интерес да бърка бутоните.

И той не ги бърка. А че е изцяло питомен, към този момент пролича и от изявление на Тома Биков преди разискването и гласуването на вота на съмнение през януари. Според депутата от ГЕРБ една от задачите на вота можела да бъде обединяване на опозицията, само че и тя не е реализирана. " Имаме избор, който щеше да бъде импортиран от двете опозиционни партии. Вече е импортиран единствено от едната, а другата с разнообразни претекстове ще гласоподава срещу държавното управление ", разяснява Биков тогава, говорейки единствено за Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, с което на процедура призна, че партията на заместник-председателя на Народното събрание Веселин Марешки към този момент не е опозиционна.

Марешки постоянно се възползва от единствената независимост, която му е дадена. Почти след всяко гласоподаване, в което "Воля " е подкрепила ръководещото болшинство, излиза на трибунката в коридорите на Народното събрание и изяснява, че партията му е независим, самостоятелен индивид със свое мнение, което по случайност е съвпаднало с това на ГЕРБ и "Обединени патриоти ". Така водачът на "Воля " се презастрахова преди силовото приемане на антикорупционния закон. Той изясни, че партията му ще го поддържа с "надежда за правдивост ".

По време на дебата по вота на съмнение на държавното управление Веселин Марешки ни в чеп, ни в ръкав се появи на парламентарната естрада със знаме и самохвално разгласи, че е единственият български народен представител, а групата му единствената, която не е взела участие в никаква корупция в България, даже развя плакати какъв брой почтен е и некорумпиран. Той назова партията си "Национално освободително придвижване за чиста и свята република ". А негова депутатка добави, че "Воля " е единствената партия, която може да предложи чист министър-председател, защото единствено тяхната партия няма общо с корупцията. Но тези приказки и лозунги не попречиха народните представители от "Воля " да гласоподават срещу вота на съмнение, който беше поради корупцията.

И с просто око се вижда, че от началото на тази година всички противоречиви законопроекти и решения, които ръководещите прокарват, минават със "златния пръст " на Марешки и депутатите му. Така мина и антикорупционният закон, по този начин априори се отхвърлят и президентските вета. Така беше определен и шефът на антикорупционния мегаорган. С рамото на Марешки се промуши и законът на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски за вторичното плячкосване на КТБ.

Заради Българска социалистическа партия си отиде Главчев, само че Жаблянов зависеше единствено от "златния пръст " на Марешки. Той обаче подпря ръководещите и заместник-председателят на Народното събрание беше отхвърлен.

Партията на Веселин Марешки се оказа "златен пръст " за властта и при рухването на ветото върху Закона за посевния и посадъчния материал. Благодарение на осемте гласа на "Воля " още веднъж ще може да се строи в ниви край Черно море. Очевидно аптечният необут добре управлява групата си, щом тя знае по какъв начин да гласоподава, даже и когато той отсъства от Народното събрание, което му се случва все по-често. Озадачава обаче фактът, че тази парламентарна група е в понижен състав от 11 души към този момент няколко месеца, защото към момента няма заместител на напусналата през септември предходната година Нина Миткова.

Веселин Марешки непрестанно изяснява из коридорите, че неговата партия е единственият антисистемен състезател, друг и от Българска социалистическа партия, и от ГЕРБ, откакто и президентът доста бързо бил се слял със статуквото. Той се пробва да резервира образа на групировката си, нейната физиономия, да бъде равноотдалечен, по този начин да се каже, и от Българска социалистическа партия, и от ГЕРБ, само че това няма по какъв начин да се получи. След като очакванията на предприемача, че може да бъде включен в третото държавно управление на Бойко Борисов, се изпариха, той се опита да заеме опозиционна поза, само че не му бе разрешено. И по тази причина в този момент е жертван - да приказва опозиционно, само че да гласоподава с ръководещите. Въпреки това Марешки поставя неимоверни старания да не бъде "пришиван " към ГЕРБ и в случай че може да резервира гласоподавателите си, тъй като социологическите изследвания демонстрират, че надали повторно ще види Народното събрание от вътрешната страна.

Тази му колебливост пролича даже в опита му да вземе отношение по абсурда с съветския патриарх и държанието на Патриотите. Марешки изясни, че е засегнат и от изявлението на Валери Симеонов по една телевизия и от това на Волен Сидеров по друга, а Народното събрание трябвало да се разграничи и от двамата.

"Изключително сме възмутени, омерзени от държанието на крайните националисти в Народното събрание в лицето на Волен Сидеров, Каракачанов и Симеонов и грубото им, невъзпитано и ненормално отношение към представител на която и да е непозната страна. В случая приказваме за съветския и московски патриарх - знаете представител, оглавяващ най-мащабната православна черква в света ", разгневи се Марешки в коридорите на Народното събрание. Но малко след тези си думи похвали вицепремиера Симеонов, който единствен от националистите приключил нещо - за поддръжка на българския туризъм, за втория въжен превоз в Банско... "И в тази връзка вижте какъв брой е необичайно - в случай че би трябвало да избираме изобщо някой, в случай че би трябвало да ги избираме по делата, аз от тримата бих поставил преди всичко Валери Симеонов. Обаче за пред публиката преди всичко е Каракачанов, тъй като - единствено думи, празни приказки, платени репортажи. И това е измамата в целия ни политически, стопански, обществен живот. Точно против това се борим ", опита се Марешки да изясни позицията си, което в допълнение обърка репортерите. И те му направиха забележка, че се следи променчивост - първо споделил, че е засегнат от думите на Валери Симеонов, а след това го похвалил. На това водачът на "Воля " отговори: "Точно по този начин. Аз се разграничих от думите му, само че го похвалих за делата му. А противоположното върша по отношение на останалите - Каракачанов и Волен Сидеров, които аз поддържам за думите им, само че се диференцирам от делата им. " С което нещата не станаха по-ясни, защото по-рано беше споделил, че те единствено приказват празни приказки и нищо не правят.

И като похлупак на всичко, Марешки разгласи, че "Воля " ще изиска законови промени, с които да се забрани на партиите да се явяват в обединения на изборите, което няма по какъв начин да стане, защото се лишава демократичното право на сдружаване. Причината била, че в Народното събрание влизали обединения "тюрлю-гювеч ", които били обединени безпринципно единствено с цел да прескочат бариерата. Бизнесменът даде образец с Реформаторския блок и "Обединени патриоти ". Той изрази неразбиране от това, че Вътрешна македонска революционна организация и "Атака " се разграничили от Валери Симеонов, само че прецизирали, че обединението остава постоянна, което точно показвало непоследователност. Е, Марешки също по едно и също време се разграничава и хвали...

Друг предприемач, изкушен от политиката - Георги Гергов, разяснява непоследователното държание на Веселин Марешки в Народното събрание по този начин: "Ха, Марешки, ха-ха-ха. Много хубави клипове виждам вечерно време. Марешки ще играе по този начин, както му е угодно на него, на бизнеса му. "

И може би е най-прав. Марешки би трябвало да се подчинява на мощните на деня, с цел да не пострада бизнесът му. Но, въпреки това, не желае толкоз да му проличава, че е подвластен. Всъщност не му е за първи път, има тренинг, както се споделя. В първия си мандат министър председателят Борисов "убеди " варненския фармацевтичен необут да устоя пловдивски футболен тим. Но незабавно след рухването на кабинета Марешки с облекчение отхвърли това задължение от частната си хазна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР