Необитаемата космическа станция „Тянгун-1“, която пада към Земята, ще навлезе

...
Необитаемата космическа станция „Тянгун-1“, която пада към Земята, ще навлезе
Коментари Харесай

Няма причина за тревога заради падането на „Тянгун-1“

Необитаемата галактическа станция „ Тянгун-1 “, която пада към Земята, ще навлезе в атмосферата на 31 март следобяд или на 1 април. Това е последната прогноза на Европейската галактическа организация, която дружно с още 12 институции следи придвижването на китайския уред. Точното място и време е невероятно да се дефинират и в предвиждането има степен на неустановеност от 1-2 дни.

Врязвайки се в атмосферата, тежката над 8 тона станция ще изгори съвсем изцяло, съобщи за „ Дарик “ шефът на отдела за галактически боклуци в Европейската галактическа организация Холгер Краг. Очаква се да оцелеят елементи от резервоарите, които ще паднат сред 43 градуса северна и 43 градуса южна широчина. В тази географска област попада и България.

Място за паника поради рухването на „ Тянгун-1 “ няма, увери Холгер Краг. По думите му станцията е 10 % от 100-те тона, които годишно навлизат в земната атмосфера от Космоса.

„ 5.5 милиарда души живеят в пояса сред двете ширини, където се планува рухването. За всеки обособен човек от тези 5.5 милиарда вероятността да бъде ударен от една от отломките е по-малка от вероятността да бъде ударен от гръмотевица два пъти в една година. Няма причина за терзания. Още повече, че „ Тянгун-1 “ не е единственият обект, който пада неконтролирано на Земята. Повече от 100 тона маса падат неконтролирано всяка година. Космическата станция съставлява единствено 10 % от това, което пада за една година. А преди 30-40 години над 200 тона са навлизали в земната атмосферата годишно, тъй че е било много по-опасно. В цялата история на галактическите полети обаче човек не е бил наранен от галактически отпадък “, посочи Краг.

„ Тянгун-1 “ е първата галактическа станция на Китай и пробна лаборатория. Тя беше изстреляна на 30 септември 2011 година от пустинята Гоби. До нея са летели един автоматизиран и два апарата с екипажа. Постепенно станцията стартира да губи височина.

Първоначалният проект беше за следено нахлуване в атмосферата, само че през март 2016 „ Тянгун-1 “ излезе отвън строя и контактът с нея беше изгубен.

Дългата 10.4 метра станция обаче е единствено един от стотиците милиони галактически боклуци, които се носят в орбитата на планетата. Над 20 000 са единствено тези, които специалистите в Европейската галактическа организация познават по име, посочи Холгер Краг.

Current estimated reentry window for #Tiangong1 from ESA's Space Debris Office runs from midday 31 March to early afternoon 1 April (in UTC time); this is highly variable!
Read more: https://t.co/H8NDGiUUrA (Radar image by @Fraunhofer_FHRe) pic.twitter.com/Nkomalx2fu
— ESA (@esa) 29 март 2018 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР