Необичайна смес с присъствие на химичния елемент въглерод, открита от

...
Необичайна смес с присъствие на химичния елемент въглерод, открита от
Коментари Харесай

Curiosity откри на Марс възможно доказателство за извънземен живот

Необичайна примес с наличие на химичния детайл въглерод, открита от марсохода на НАСА Curiosity на Марс, може да съставлява хипотетично доказателство за съществуването на извънземен живот, съгласно ново проучване, оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Поне това е един от сюжетите, позволени от експерти от Държавния университет на Пенсилвания, Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА и Калифорнийския софтуерен институт (CalTech), обяснявайки съществуването на въглерод, намерено в седименти в кратера Гейл.

След като обособените химични субстанции в 24-те прахови проби са били отделени от Curiosity благодарение на нагряване в неявяване на О2, сместа от изотопи на въглерод 12 и въглерод 13 е посочила изненадващо необятна разновидност, което допуска, че са работили " неконвенционални " процеси. С други думи, фактът, че някои проби са били обогатени с въглерод 13, до момента в който други са били извънредно обеднени, демонстрира, че те са се образували по способ, друг от въглеродния цикъл в актуалната ера на Земята. Двата постоянни изотопа на въглерода - въглерод 12 и въглерод 13 - наричани по този метод, защото не се разпадат в други форми или детайли с течение на времето, могат да разкрият по какъв начин може да се е трансформирал въглеродният цикъл.

Един от евентуалните сюжети, препоръчан от учените, е, че необикновените въглеродни ресурси могат да бъдат резултат от великански молекулярен облак (GMC) - общ брой от молекулярен газ, чиято маса е над 10 хиляди пъти по-голяма от масата на Слънцето. Смята се, че GMC въздействат на биосферите на планетите, когато звездата хазаин минава през тях. Слънчевата система минава през тези облаци на всеки към няколкостотин милиона години, като последвалият резултат на изстудяване оставя въглеродни отлагания след себе си. Галактическият прахов облак първо би намалил температурата на Марс, който към момента съдържа вода, и би основал ледници. След това прахът би се отсрочил върху леда, оставяйки след себе си пласт, който включва въглерода, откакто ледникът се разтопи. Това пояснение е правдоподобно, само че изисква спомагателни проучвания.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Избухването на пандемията докара до опасения по отношение на епидеми...

Вторият вид е, че откритието на Curiosity може да се изясни с ултравиолетовото преобразяване на въглеродния диоксид (CO2) в органични съединения като формалдехид. Теорията също се нуждае от в допълнение изследване.

Остава третото пояснение - въглерод, основан вследствие на живот. С други думи, ултравиолетово разграждане на биологично създаден метан.

На нашата планета Земя мощно изчерпана на въглерод 13 сигнатура, открита в палеоповърхност, би била индикация, че микроби са консумирали микробиологично създаден метан. Тази доктрина се поддържа до известна степен от някои съществуващи паралели на Земята, настояват учените.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Космическият транспортен съд SpaceX се е разминал на косъм с НЛО, оповестява в. Sun, цитирайки НАСА. На астронав...

" Пробите, извънредно обеднени на въглерод 13, наподобяват малко на проби от Австралия, взети от седименти, които са на възраст 2,7 милиарда години. Тези проби са били породени от биологична интензивност, когато метанът е бил употребяван от антични микробни рогозки, само че не можем безусловно да кажем това за Марс, тъй като това е планета, която може да се е формирала от разнообразни материали и процеси от тези на Земята ", споделя геологът Кристофър Хаус от Държавния университет на Пенсилвания, един от създателите на проучването, съобщи БГНЕС.

Тъй като задачата на Curiosity продължава, след към месец са планувани спомагателни сондажи в региона, където са събрани доста от пробите.

Освен това към Curiosity неотдавна се причисли марсоходът Perseverance, който възнамерява да върне марсиански скали на Земята за по-нататъшен разбор - нещо, което Curiosity прави на място.

" И трите благоприятни условия сочат към необикновен въглероден цикъл, който не наподобява на нищо на Земята през днешния ден. Но ни трябват повече данни, с цел да разберем кое от тях е вярното пояснение. Предпазливи сме в интерпретациите си, което е най-хубавият метод при проучването на различен свят ", споделя Хаус.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР