След като дълго време ни тровеха с палмова мазнина в

...
След като дълго време ни тровеха с палмова мазнина в
Коментари Харесай

Ето къде блъскат палмовата мазнина

След като дълго време ни тровеха с палмова лой в евтиното сиренето, в този момент производителите я влагат в закуските, десертите и даже сладоледа. Ако обичате бутер баничките, вафлите, сладоледите, солетите, бисквитите и други изкушения, безспорно поглъщате немалки количества от по този начин нездравословната палмова лой.

От две години насам даже обичаната на всички „ Нутела “ се подготвя с палмово масло за пазара от Източна Европа.

 

Вероятно ви е направило усещане, че в последно време продуктите, които се водят като имитиращи и за които бе разпоредено да бъдат отделяни от останалите сирена, последователно изчезнаха от щандовете, с цел да ни пробутват други нездравословни храни.

 

Според данни на Министерството на земеделието и храните, през предходната година са създадени 12 000 тона сирене с палмова лой.

Всеизвестен е фактът, че баничките от будките и сладкарниците надалеч не са цялостни със сирене поради високата цена на млечния артикул и заради тази причина ги блъскат с извара и имитиращи артикули, което ги трансформира в още по-вредни.

Изследване на „ Активни консуматори “ сочи, че от 15 баници, взети от разнообразни сладкарници, няма такава, която да е със сирене, при все написаното на етикета.

Преобладаващата част от печивата са приготвени от артикули, наблъскани с палмова лой, която се съдържа най-много в замразените баници и кроасани.

Най-лошото е, че всичко това се блъска в храни, обичани на подрастващи и младежи, а на всичкото от горната страна имат и елементарен достъп до тях в учебно заведение.

 

Млякото в сладоледа да вземем за пример от дълго време е сменено с палмова, кокосова или какаова лой, заблуждаващи потребителите, че употребяват млечен артикул.

В същото време специалистите настояват, че използването на палмова лой за пържене на чипс или царевица освен не е нездравословно, а даже в противен случай – по-добре, в сравнение с със слънчогледова.

 

Всъщност вредата е подбудена от това, че се подлага на развой на сгъстяване за използването й при производството на вафли, пасти и други. При постоянна консумация на тези артикули, се пораждат съществени здравословни проблеми. Един от тях е повишението на неприятния холестерол в кръвта и покачването на рисковете за сърдечносъдови заболявания заради съществуването на наситени мастни киселини.

 

Най-важното предписание е производителят да разказва всичко на етикета, дружно с произхода на мазнината. Затова изрично нарушаване е производителят да не опише произхода на мазнината, тъй че хората да не знаят какво употребяват. На множеството артикули, предлагани на пазара написа единствено, че има лой или масло, без да е посочено дали тя е млечна, животинска или растителна. Немалка част от храните пък са опаковани по този начин, че съставът им на български не може да бъде забелязан, в случай че не се отвори продуктът.

 

Идеята на слагането на етикета със наличието е хората да могат да ги прочетат и да създадат избора си осведомени. Сами се досещате, че в тази ситуация това постанова отварянето на съответния артикул, защото надписът е подложен на място на опаковката, където не може да бъде разчетен, в случай че не се отвори. Така действително описанието на български, е недостъпно. В някои от случаите е подложен спомагателен етикет на български, на който обаче мастилото е преднамерено изтъркано и огромна част от съставките не се четат.

Инфо: Уикенд

Тагове: палмова мазнина опасност здраве висок холестерол бутер банички сладолед бисквити солети
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР