Необходими са безпрецедентни мерки, за да се справим със ситуацията.

Необходими са безпрецедентни мерки, за да се справим със ситуацията. ...

Велев за тока: Бързо вземете мерки, страда не само бизнесът!


Необходими са безпрецедентни мерки, за да се справим със ситуацията. Има стратегически проблеми, които няма да се решат сега или утре, но този случай е безпрецедентен и са необходими бързи и адекватни мерки. Това заяви председателят на индустриалния капитал Васил Велев в ефира на bTV по повод високите цени на електричеството.

"Налице е безпрецедентна ситуация, това никога не се е случвало - цените на електроенергията са от порядъка на 250-300 лева за мегаватчас, трайно установени, при това не само в България, а в цяла Европа", уточни той и допълни:

Останалите страни търсят решения за компенсиране на потребителите заради тези високи цени и във вече няколко държави се намериха такива решения. Не става дума само за бизнеса, а и за всички, които са на свободния пазар у нас, включително и за бита. На свободния пазар са и болниците, детските градини, училищата, социалните заведения. Ние сме предложили механизъм как това да стане - разходите за едни са приходи и печалби за други", посочи Велев.

"Изчислили сме, че АЕЦ "Козлодуй" ще реализира свръхпечалби на планираните - над милиард и 300 милиона, които му падат от небето. Не защото са станали такива стахановци и защото са открили световна новост, те просто правят това, което са правили 40 години, нищо различно", каза още той.Тези пари ще бъдат прахосани, както обикновено се случва в енергетиката и пример за това е търгът, който бе обявен днес в навечерието на почивния ден, така че да не могат да се подготвят достатъчно участници и така да се изнесе енергия в чужбина и цената в България да продължи да расте. Затова и апелираме този търг да бъде отменен. Продължаваме да настояваме и за оставки в енергетиката, защото днешният търг е още едно доказателство за тази необходимост.", допълни той.

Източник: standartnews.com