Необходима е четворна коалиция в следващия парламент за съставянето на

...
Необходима е четворна коалиция в следващия парламент за съставянето на
Коментари Харесай

Социолог: Ще трябва четворна коалиция за съставянето на кабинет

Необходима е четворна коалиция в идващия парламент за съставянето на държавно управление. Най-вероятно такава може да бъде образувана сред трите протестни партии – „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ ИТН “, дружно с Движение за права и свободи, съдейки по изявленията на някои представители от тези политически сили, сподели социологът Геновева Петрова от „ Алфа рисърч “ в „ Тази заран “.

Изводът ѝ е на база на последното проучване на " Алфа рисърч " измежду 1017 пълнолетни жители в цялата страна в интервала сред 7 и 9 ноември, осъществено със средства на организацията посредством стратифицирана двустепенна извадка в стандартизирано изявление с таблети по домовете.
Шест партии ще влязат в Народното събрание съгласно изследването. ГЕРБ-СДС резервират лидерското си място с поддръжка от 24,1% от твърдо решилите да гласоподават на 14 ноември и усилват дистанцията пред директните си съперници. Причината е мобилизацията на симпатизантите на партията, означи Петрова.

По думите ѝ има „ продан сред гласоподавателите на протестните партии “, което също спомага за по-голямата отдалеченост на ГЕРБ по отношение на другите политически сили.

Най-оспорвана остава втората позиция. В директна конкуренция за нея и с изменчив триумф в интервала на акцията са „ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия. Седмица преди вота поддръжката за групировката към Кирил Петков и Асен Василев е във високо плато от 16,5% и надвива леко над тази за социалистите - 16%.

„ Демократична България “, „ ИТН “ и Движение за права и свободи са другите три партии със несъмнено наличие в идващото Народно заседание.

" Последната седмица е борбата за периферията тези, които привлекат повече колебаещи, ще завоюват ", разяснява Петрова.

По думите ѝ от това зависи дали в Народното събрание ще влязат " Изправи се БГ! Ние идваме! ", които нямат твърдо партийно ядро, и " Възраждане ", консолидиращи радикалния националистически избор, само че при този вид Народното събрание ще се фрагментира още повече и ще бъде по-трудно съставянето на държавно управление.

Влошаване на обстановката с ковид и машинното гласоподаване крият опасности за Българска социалистическа партия, само че не са съществено предизвикателство за последователите на „ Продължаваме промяната “. Неясният идеологически профил, въпросът с двойното поданство на Кирил Петков и по-слабата готовност могат да имат отрицателен резултат върху „ Продължаваме промяната “, разяснява Петрова.

Битката за " Дондуков " 2

Има лек растеж в решилите да гласоподават за Румен Радев на президентските избори. От 42 на 100 поддръжка при започване на акцията му, в този момент процентът се е повишил до 46. Но в сегашния миг това е под 50-те %, нужни за решение на вота в един тур, сподели Петрова.

На трето място в конкуренцията за " Дондуков " 2 в Мустафа Карадайъ с 8,8% поддръжка, което е по-малко от деклариралите, че ще гласоподават за Движение за права и свободи на парламентарните избори. Това е показателно, че ползата на гласоподавателите се измества от президентския към парламентарния избор, разяснява Петрова.

По думите ѝ дейностите на служебното държавно управление рефлектират върху поддръжката за Радев. Същото важи и за " искрите сред " Демократична България " и Лозан Панов. Тези пререкания също могат да имат отражение върху изборните им резултати, сподели Петрова.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР