Нелсън Пелц Фондът Trian Fund Management на инвеститора активист Нелсън

...
Нелсън Пелц Фондът Trian Fund Management на инвеститора активист Нелсън
Коментари Харесай

Активистът Нелсън Пелц засилва влиянието си в General Electric

Нелсън Пелц

Фондът Trian Fund Management на вложителя деятел Нелсън Пелц вкара собствен представител в ръководството на американския промишлен конгломерат General Electric (GE). В борда на шефовете на водещия производител в Съединени американски щати, с пазарна капитализация от 210 милиарда $, влиза основният капиталов шеф на Trian Едуард Гардън. Той ще размени в управителния орган някогашния основен изпълнителен шеф на Deere & Co. Робърт Лейн, който ще се отдръпна от борда след 12 години в него.

Стъпката става факт единствено ден преди акционерите на световния тръст за произвеждане на потребителски артикули Procter&Gamble (P&G) да гласоподават дали да изберат самия Пелц за член на борда на компанията, отбелязва Wall Street Journal.

Промяната в ръководството на GE идва след засилен напън от страна на деятеля за преструктуриране на активността на компанията, стесняване на разноските й и превръщане на низходящата наклонност в цената на акциите й. От юни до момента книжата са изгубили близо 20% от цената си и са на четиригодишно дъно.

Назначението на Гардън дава на Trian, която държи 0.82% от капитала на GE, повече въздействие в опитите й да принуди управлението на индустриалния конгломерат да предприеме по-мащабни дейности за стесняване на разноските му, написа Financial Times. Като част от тактиката си за продажба на активи и концентриране върху по-печеливши бизнеси, преди две седмици General Electric се контракти да продаде подразделението си Industrial Solutions на швейцарския производител на индустриално съоръжение ABB за 2.6 милиарда $.

Фондът е акционер в американския производител от 2015 година и от този момент упорства за понижаване на разноските и увеличение на потреблението на заемен капитал за повишение на облагите, напомня изданието. Действията на фонда отразяват и общото неодобрение измежду акционерите от резултатите на GE. По време на 16-годишното ръководство на предходния основен изпълнителен шеф на компанията Джефри Имелт, акциите изгубиха 36% от цената си, до момента в който показателят S&P 500 се е повишил със 118% за интервала.

Имелт се отдръпна от поста си при започване на август и беше завещан от дотогавашния управител на здравното поделение на компанията Джон Фланъри. Преди седмица Имелт реши да напусне предварително и позицията си на ръководител на борда на шефовете, отстъпвайки тази роля на Фланъри три месеца преди в началото плануваното. Според осведомени с тематиката източници на Wall Street Journal, задачата е била по-този метод новият управител да получи по-рано цялостен надзор над компанията, тъй че да може да се приготви за някои сложни промени в работата й.

Първите стъпки на Фланъри станаха ясни в понеделник, когато от компанията оповестиха за напускането на трима топ мениджъри и вицепредседатели на борда – основният финансов шеф Джефри Борнщайн, маркетинг мениджърът Бет Комщок и Джон Райс, който отговаряше за световния й напредък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР