Некомпетентност и неправомерни действия от страна на директора на „Североизточно

...
Некомпетентност и неправомерни действия от страна на директора на „Североизточно
Коментари Харесай

Само във ФАКТИ: 12 хил. лева месечно възнаграждение на шефа на СИДП – Шумен установи проверка

Некомпетентност и непозволени дейности от страна на шефа на „ Североизточно държавно дружество “, град Шумен и на инж. Йордан Радославов, шеф на териториално отделение „ Държавно ловно стопанство Шерба “, както и свръхинтензивен и безотговорен дърводобив в Александрийска гора в община Крушари, която е в региона на активност на СИДП – Шумен. Такива изказвания излага варненецът Г. Г. в собствен сигнал до Министерството на земеделието, храните и горите.

СИДП - Шумен ръководи държавните горски територии в четири административни области – Шумен, Варна, Добрич и Търговище. Директор на предприятието на инж. Ради Иванов.

Сигнал с изказвания за нередности постъпва на 19 май в Министерството на земеделието, храните и горите.

ФАКТИ разполага с документ, показващ данните от осъществената инспекция по случая.

Сигналът се касае до „ погрешно и безотговорно пpaxocване на държавни средства, лишаването на страната от сигypни доходи, източването на страната откъм средства, безстопанствеността и изрично неправилното ръководство на СИДП – Шумен и „ ДЛС Шерба “.

Проверката е осъществена в интервала 31 май – 2 юни 2021 година с присъединяване на специалисти от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Изпълнителната организация по горите (ИАГ) по заповед както на министъра на земеделието, храните и горите, по този начин и на изпълнителния шеф на ИАГ. Проверката е както във връзка с лесовъдските действия, по този начин и във връзка с стопанската активност на „ Североизточно държавно дружество “ Директива за птиците, град Шумен и в „ Държавно ловно стопанство Шерба “.

„ ДЛС Шерба “ сплотява две някогашни стопанства - „ ДЛС Шерба “ и „ ДЛС Старо Оряхово ", които имат два обособени горскостопански проекта. В Шерба е добита близо 96% от плануваната за десетилетието дървесина, а в Старо Оряхово – 111,5% от проекта за десетилетието. Планът за десетилетието във връзка с залесяването в Шерба е изпълнен в размер на 92,5% от плануваното, а в Старо Оряхово – 74,5% от плануваното, демонстрират данните от инспекцията. Не е открита свръхсеч, макар че в Старо Оряхово е добита повече от плануваната за рандеман дървесина.

На инцидентен принцип са тествани и документи, като се установи, че сечта е изведена вярно и насажденията са в положително положение. Констатирани са обаче и нарушавания – тук-там лесовъдът е позволил да се отвори казан, позволил е да се складира дървесина отвън избраните краткотрайни хранилища. В сечището са разхвърляни и битови боклуци от служащите на фирмата-изпълнител. Част от употребяваните при добива на дървесина пътища са изровени с дълбоки коловози.

Съответно работата на обекта е спряна за три работни дни. Съобщава се, че ще бъдат формирани и актове за определяне на административни нарушавания на отговорните лица. Преди обектът да стартира още веднъж работа, повредите ще би трябвало да бъдат отстранени.

Ловните сдружения на територията на „ ДЛС Шерба “ са две – „ Балкан “, град Долен Чифлик и „ Варна 2012 “. Установено е, че през интервала 2012 - 2021 година се регистрира нарастване на запаса на доблестен елен и сърната, за смeткa на елен лопатар. Запасите от дива свиня демонстрират внезапен спад, в резултат на ограниченията против разпространяването на Африканската чума.

Проверени са още документи във връзка с възнаграждението на шефа на СИДП – Шумен, още веднъж след сигнала на жителя Г.Г. Установено е, че годишната брутна заплата на шефа на СИДП – Шумен за 2020 година е била 146 232 лв., което значи над 12 100 лв. месечно заплащане. Това обаче не е посочено като нарушаване.

Не са открити нарушавания откъм отнемане на страната от сигурни доходи, както се твърди в сигнала, показва се в документа на МЗХГ. Продажбите са се правили по одобрен ценоразпис, показва инспекцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР