Нека започнем Бъдни вечер с напитка – домашна негазирана цитронада,

...
Нека започнем Бъдни вечер с напитка – домашна негазирана цитронада,
Коментари Харесай

Проф. д-р Донка Байкова: Преяждането на празниците отключва много болести

Нека стартираме Бъдни вечер с напитка – домашна негазирана цитронада, леден чай, смути. Това е належащо, с цел да се приготви храносмилателния тракт за работа и да го събудим. Така ще избегнем появяването на гастрити, колити, ентерити, гастроентероколити. Няма и да натоварваме сърцето. Тези препоръки насочи към читателите диетологът професор доктор Донка Байкова във връзка идните коледни празници.

Проф. доктор Донка Байкова е измежду водещите български експерти диетолози. Тя е учител по хранене и диететика. Специализирала е здравословно хранене в Германия, Унгария и Словакия.

– В навечерието сме на коледните празници, които се свързват с изобилна консумация на храна и алкохол. Какви рекомендации бихте ни дали, с цел да се усещаме във форма през празничните дни?

– На Бъдни вечер консумираме 7-степенно, 9-степенно или 11-степенно меню. Важно е да не се предозираме с поднесените първи кулинарни шедьоври, а да си оставим местенце за обичаните съществени ястия. Аз предлагам да сервираме от всички блюда поетапно, както вършат в огромните първокласни заведения за публично хранене. Можем да стартираме Бъдни вечер с напитка – домашна негазирана цитронада, леден чай, смути. Аз избирам не фреш, а смути, може също да се предложи айрян. Това е належащо, с цел да се приготви храносмилателния тракт за работа и да го събудим. Така ще бъде дейна перисталтиката, която да придвижва обособените хранителни приеми поетапно към изхода на червата.

Половин-един час по-късно сервираме от питката с шансове. След това сервира най-малко два типа ястия – или чушки с фасул, или сърми с ориз или обичаните на фамилията веган-храни. Оставяме част от тях, с цел да ги приемем по-късно с турши, кисело зеле, постна лютеница или кьопоолу, зеленчукова салата… На трапезата нормално слагаме ядки, слънчогледови и тиквени семена, купичка с пчелен мед, в която да потопим ядките – символичната концепция за благопожелание за берекет на приодата през Новата година. Може да сложим слънчогледови и тиквени семена. Половин час по-късно се сервира десертът – на Бъдни вечер той е или тиква, или ошаф, или плодове.

Информираната стопанка в днешно време би трябвало да се преценява с някои експертни рекомендации. За да не пренатоварим храносмилателната система, която е триединна – стомахът и червата реагират синхронно със задстомашната жлеза в жлъчно-чернодробната система. В медицината назоваваме това „ Бермудски триъгълник “. Обикновено при преяждане или свръхкомбинация на одобряваните храни значи режим на свръхработа на органите на триединната храносмилателна система, което основава риск за пораждане на здравен проблем. В случая най-голям е рискът от отключване на инфекциозен развой, изключително при лица, които имат гастрит, ентерит, колит или гастроентероколит.

Лица, които са с предразположеност към холицистити, жлъчно-каменна болест и които са имали реакция на черния дроб и са преболедували хепатит, би трябвало доста да внимават с храните. Най-голям е казусът с риск от инфекциозен развой на задстомашната жлеза, тъй като тя е най-голямата жлеза в човешкия организъм и дава отговор за отделянето на храносмилателни сокове, за всички съставки, белтъци, мазнини и въглехидрати, които човек приема и при свръхнатоварване реагира трагично. Много е значимо да не преяждаме и по тази причина, тъй като диафрагмата се повдига и се затруднява сърдечната активност. При преяждане и препиване може да се провокира сърдечен случай.

– На Коледа организмът също се натоварва. Как да избегнем здравословните проблеми?

– Ако сме съблюдавали целия коледен пост, който е над 40 дни, би трябвало да следваме рекомендациите на специалистите по Хранене и диететика, а точно: Във всеки обособен хранителен банкет на първия коледен ден да консумираме по една нова храна, която в 40-дневния предходен интервал не е била в менюто ни. Закуската може да се състои от млечен артикул и яйца. В националния ни модел на хранене няма нищо по-подходящо от коледна баница със сирене. Консумираме я с чай, кафе, смути. В 10 и 16 часа като подкрепителни закуски можем да се насладим на обичаните ни сладкиши – коледните сладки, кейка и прочие

На обяд ядем обичайно месо – може би пуешко, може би патешко, може, несъмнено, и свинско. Те са гарнирани със зеленчуци и по-малко съсредоточени въглехидрати – по-малко ориз и картофи, тъй като още веднъж ензимните системи ще бъдат натоварени. Гарнитурите е уместно да бъдат от групите храни, които са участвали от самото начало в интервала на пост. Всичко това също можем да съвместим със леден чай, с цитронада, с обичайното алено вино. Десертът се включва поетапно и нормално замества следобедната закуска. Вечерята пък може да повтори обяда или да бъде зеленчукова сезонна сала с малко парче риба. По този метод и четирите скотски храни (млечни, яйца, месо, риба) за един ден са включени.

Безалкохолните питиета не е уместно да бъдат газирани. Самата газировка значи наличие на въглероден диоксид, а той подкиселява вътрешната среда на организма. Бих предложила да избираме питиета, които алкализират. Те усъвършенстват диурезата, функционалността на черния дроб и алкално-киселинното равновесие.

– Коледните ястия нормално съчетаваме с алкохол. Как да избегнем махмурлука, главоболието…?

– Ние сме единствената нация в световен мащаб, която стартира обичайните си празници с съсредоточена напитка, каквато е ракията. Няма нищо неприятно, обаче моята рекомендация е алкохолът да бъде в дребни количества. Жените могат до 50 мл да одобряват, а мъжете до 100 мл. Концентрирана, а и всяка алкохолна напитка е добре да бъде съпроводена с течност и салата. Етанолът е водно- и мастно-разтворима субстанция и по тази причина е добре да се приема по този метод. Иначе ще ни опиянява на ранен стадий от потреблението му и в по-малки количества. Другата специфичност на алкохола е, че стартира да се всмуква в кръвообращението още от устната празнина. По моя рекомендация той е добре да бъде един тип – дали чаша или две алено вино, дали една бира и в случай че има шампанско, да бъде единствено то, защото е най-рисково поради захарта, която улеснява опиянението, както и въглеродният диоксид.

– Как да избегнем махмурлука?

– Това е най-неприятният постефект на празнуването. Ако опитваме разнообразни алкохолни питиета, то те би трябвало да бъдат в минимални количества. Жените имат по-ниска приемливост към спиртната субстанция – етанола, тъй като техните ензимни системи, виновни за разграждането му генетично са по-ограничени и с по-ниска интензивност. Ако една дама може да одобри 330 мл бира, мъжът – 500 мл. Същото важи и за другите питиета. Има хора, които при дребни количества, се изчервяват. Това значи, че нямат задоволително ензими, които да разградят алкохола. Когато се събудим с главоболие, е знак, че не сме „ излъчили “крайните метаболити на алкохола, който е водоразтворимо вещество. Затова би трябвало да пием доста течности – чайове, зеленчукови и плодови питиета. Можем да хапнем кисело зеле, омлет, които да не са доста солени, с цел да има диуреза. Шкембе чорбата също прави работа, както и някаква друга белтъчна храна. В шкембето остатъците от алкохолните питиета ще разтворим в мазнините й. Белтъкът пречи да доближи алкохолната субстанция до клетките на тялото. Въздухът, придвижването също са доста значими, в случай че сме прекалили с алкохола. Добре е да пием цитронади, витамин С, с цел да подпомогнем мозъчната функционалност.

 

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР