Нека смъртните си говорят за мене каквото си искат, все

...
Нека смъртните си говорят за мене каквото си искат, все
Коментари Харесай

Когато човешката глупост е по-силна от природната стихия…

„ Нека смъртните си приказват за мене каквото си желаят, въпреки всичко аз зная доста добре какъв брой малко е зачитана Глупостта даже измежду най-глупавите, само че аз съм, дублирам, единствена, която с моето божествено наличие забавлявам богове и хора “, написа Еразъм Ротердамски в своя труд „ Възхвала на Глупостта “. Мисълта за това превъзходно произведение се появи, откакто сеизмологът от Роджър Масън даде изявление за предаването, в което си спомни за мощния трус с магнитуд от 9 по скалата на Рихтер в Япония през 2011 година .

„ Това в действителност е доста извънредно събитие . Трусът провокира голямо цунами, което удари източно главния остров от Япония. Освен че аргументи съществени вреди, само че най-лошото бе, че съвсем 20 000 души изгубиха живота си “, разяснява сеизмологът. За да бъдем прецизни, точното число на умрелите в резултат на случая е 18 446 . В идващите месеци от заболявания живота си губят още 3 500 души .



Всички преклонихме глава на 11 март, когато се навършиха 10 години от нещастието във Фукушима, където с изключение на естествените стихии имаше и нуклеарна повреда.„ Много хора в Япония си мислеха, че толкоз мощно земетресение не може да се случи на източния бряг на страната. Експертите обаче бяха изцяло наясно, че преди повече от век е имало още по-силен трус. След като се е случило преди, значи може да се случи и в този момент. Само че отвън научните среди никой не е обърнал внимание на тази доста значима информация и затова не е направил значими заключения “, разяснява ученият.

По думите му сходни трусове не са предвидими с акуратност да вземем за пример „ ще се случи след две години “ или „ идващия месец “. Въпреки всичко напълно тъкмо може да се предвижда, че трус с толкоз огромна мощ може да се случи в избран район . „ Следователно когато на тази територия се строят здания, те би трябвало да бъдат направени по метод, който разрешава да устоят на силата му. Ако постройките са задоволително сигурни, няма значение дали подобен мощен земетръс ще се случи или не, тъй като те са добре проектирани “, изяснява Масън.

Според него постройките в района, ударен от мощния трус преди 10 години, са били проектирани по стандартите за район, в който има заплаха от доста мощен земен трус. „ Жертвите от самия земетръс са към 200 души, което е изумително. Но броят на починалите поради цунамито е невъобразим, което значи, че са направени доста човешки неточности. Когато се проектират здания в регион, където удря цунами, се планува най-високата допустима вълна и оборудванията се вършат толкоз високи, че всеки да може да се повиши над равнището на водата. Явно вододелът тук не е комплициран на вярното място “, разяснява сеизмологът, съгласно който най-голямата неточност е била при конструирането на нуклеарната централа във Фукушима .

„ Проектът бе съгласуван с евентуалната мощ на земетръса, само че не и с височината на цунамито. Преградните стени против голямата вълна бяха прекомерно ниски, затова водата ги опустоши мигновено “, спомня си специалистът.



„ Най-голямата нелепост от всички обаче се оказа фактът, че на най-ниското равнище са сложени оборудванията, които се задействат при незабавна нужда от зареждане . Все отново това е нуклеарна централа, която създава електричество. Само че когато има наводняване, което се предизвиква, откакто голяма вълна повали защитните стени, то стартира точно от основите на всяка постройка. Когато произвеждате електричество посредством нуклеарна реакция, имате потребност от изстудяване. Когато главните системи за изстудяване не работят, а аварийните за незабавни случаи са наводнени, се стига до повреда в нуклеарната централа. Авария, която напълно можеше да бъде избегната “, уверен е Роджър Масън.

Като умел сеизмолог той е впечатлен от мощния земен трус, само че помни и още спиращи дъха земетръси. „ Всъщност земетресението се усети по цялото земно кълбо и промени въртенето на Земята . Промяната на земната ос направи деня по-къс , само че това не е единственото земетресение с този резултат. През 2004 година трусът в Индонезия имаше същия резултат “, изяснява ученият. 

Земетресението в Индийския океан е с магнитуд сред 9 и 9,3 по скалата на Рихтер с епицентър покрай северозападния бряг на остров Суматра, Индонезия. То също провокира цунами и е измежду най-силните регистрирани трусове въобще.




Възможно ли е земетресенията също да са свързани с човешката активност, която нанася толкоз доста вреди върху атмосферата и водата до непоправими климатични промени? Този въпрос кара Роджър Масън да се усмихне: „ Изобщо не са свързани. Земетръсите се случват поради сили, които са надълбоко в земните глъбини, до момента в който измененията в климата произтичат от процеси в атмосферата. Но въпреки всичко има косвена връзка – изменението в климата прави обществото доста по-уязвимо на естествените стихии, а това от своя страна лишава от опцията му да устои на ударите, породени от феномени като земетресение и цунами “.

И въпреки всичко има ли човешка активност, която би могла да провокира земен трус? „ Проблемът не е в самия фракинг, а в количествата вода, които се употребяват по време на процеса . Фракингът е хидравлично разтрошаване. Може би в случай че всичко това се случва в средата на пустиня, може да се откри някакво решение, като вземем под внимание, че водата е цялостна с химикали, само че когато си в средата на Съединените щати, такова няма. Ето за какво земетръсите повече се свързват с водата, която е похабена при извличането на петрол или газ, в сравнение с при самия развой на разтрошаване “.

Цялото изявление с Роджър Масън чуйте в звуковия файл.

Снимки: , REUTERS 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР