Нека се опитаме да развенчаем част от срещащите се заблуди

...
Нека се опитаме да развенчаем част от срещащите се заблуди
Коментари Харесай

Митове за рака, в които да престанем да вярваме

Нека се опитаме да развенчаем част от срещащите се заблуди и легенди за рака и аргументите за възникването на онкологични болести.

Мит 1. Клетъчните телефони и захарозаместителите провокират рак

Независимо от публикуваното мнение „ до момента няма никакви свидетелства, че телефоните и захарозаместителите са свързани с онкологичните болести на индивида “, споделя онкологът Джек Джейкъб.

Откъде идва този мит? Изследвания, извършени на животни през 70-те години, свързали захарозаместителите с рака – само че индивидът тук няма нищо общо. И въпреки да е имало учени, доказващи връзката сред рака на мозъка и клетъчните телефони, съществуват и проучвания, които опровергават тази връзка. Управлението на контрола над продуктите и медикаментите в Съединени американски щати и Световната здравна организация считат, че данни за щета няма.

Мит 2. Хората с тъмна кожа не боледуват от рак на кожата

Бялата кожа фактически усилва възможностите за меланома и други типове кожен рак. Но имунитетът не дава доста преимущества. Хора с тъмна кожа и техните лекари могат да пропуснат ранните признаци на кожен рак, които се появяват под ноктите, на ръцете, стъпалата, в устата, клепачите и в региона на гениталиите. А това значи, че по-често ги диагностицират в късен етап, когато лекуването е затруднено.

Мит 3. Мазнините са нездравословни за сърцето, само че нямат отношение към рака

По данни на Американското онкологично общество наднорменото тегло играе роля във всяка пета гибел от рак. То покачва риска от рак на дебелото черво, на бъбреците, панкреаса, жлъчния мехур и простатата. А също може да усложни прогнозата при положение на заболяване. Отделяните от мастните кафези субстанции (естроген, адипокин и инсулиноподобен растежен фактор) единствено усложняват нещата.

Мит 4. Ракът не се предава от човек на човек

Да, самият рак в действителност не може да се предава. Но някои вируси, свързани с него – да. Например за последните 10 години човешкият папиломен вирус (HPV) мощно е изменил обстановката с рака на устата и гърлото. Преди от тях главно са страдали пушачите и алкохолиците, само че през днешния ден до 70% от случаите са свързани с HPV. Вирусът се предава и при орален секс и може да докара до рак след доста години.

Мит 5. Тен активаторът пази от рак на кожата

Време е да се забрани фразата „ здравословен загар “. Кожата, потъмняла от въздействието на ултравиолетовите лъчи на Слънцето или солариума, към този момент е потърпевша, а това значи, че рискът от рак се е повишил. Да не приказваме към този момент за появяването на бръчки, избледняване на кожата, кафяви петна и други признаци на стареене.

Освен това загар активаторът дава единствено минимална отбрана от Слънцето – примерно SPF 3. А в случай че изгорите изведнъж, това към този момент покачва възможностите да се сдобиете с меланома. Защитният крем е жизненонеобходим, само че единствено той не е задоволителен. Постарайте се да прекарвате по-малко време на слънце сред 11 и 14 часа, когато потокът от ултравиолетови лъчи е най-силен.

Популярная механика

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР