Нежният пол доминира в професии като секретарки, административни асистенти, касиери,

...
Нежният пол доминира в професии като секретарки, административни асистенти, касиери,
Коментари Харесай

Роботизацията ще засили неравенството между половете на пазара на труда

Нежният пол господства в специалности като секретарки, административни асистенти, касиери, чиновници в звената човешки запаси, труд и работна заплата – сфери, в които ИИ е най-подготвен да размени човешкия труд, написа Bloomberg, базирайки се на проучване на Revelio Labs, компания за изследване на пазара на труда.

Екипът от икономисти, обществени анализатори и психолози, отбелязва, че човешкото общество е построило стандарти във връзка с „ мъжките ” и „ женските ” специалности. И на равнището на образование, заложено за момента в ИИ, роботизираните действия ще навлязат в тези сфери на пазара на труда, които се заемат най-вече от дами, т.е., най-малко в първия стадий на роботизация, работата си ще изгубят най-вече дами.

IBM да вземем за пример, неотдавна понижи броя на административните длъжности в звено „ Човешки запаси ” и разпореди дилемите им на ИИ. Прогнозите сочат, че до 5 години IBM ще понижи с до 30% работните места в този бранш, което значи към 7 800 безработни, най-вече дами, единствено...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР