Неизвестни са разбили с взлом и са задигнали от работилницата

...
Неизвестни са разбили с взлом и са задигнали от работилницата
Коментари Харесай

Задигнаха меч и бойни брадви за исторически възстановки

Неизвестни са разрушили с щурм и са отмъкнали от работилницата на варненското съдружие за исторически възстановки „Чигот“ меч, два шлема, щит и ковашки принадлежности.

„Бойното сняражение е особено, с монограми, в случай че попаднете на информация за него в уеб страниците за продажба, молим ви да се свържете с нас“, приканват във ФБ страницата си от „Чигот“.

Сигналът за дръзкия обир е подаден сутринта на 9 юли, полицията е известена, съгласно очевидци към работилницата се навъртали деца, изясни за „Труд“ Веселин Каменов от сдружението. Според него доста евентуално е да става въпрос за хлапашка работа, а не за професионална кражба, тъй като са плячкосани най-лъскавите оръжия, а не да вземем за пример принадлежности, които са за стотици хиляди лв.. Но брадвите и мечът могат да станат рискови при игра, когато не се знае по какъв начин да се борави с тях, предизвести той.  %d1%87%d0%b8%d0%b3%d0%be%d1%82-1

Чиготският щит е декориран с кръст и орнаменти, двата шлема са реконструкции по модели от епохата на Второто българско царство. Мечът и брадвите са с щемпела на Чиготската работилница със слети букви ЧР. От 2004 година, откогато е основано съдружие „Чигот“, не е имало сходен случай. Само един направен от групата меч за клиент в София бил отмъкнат, като крадецът бързо бил хванат с него в метрото. Сдружение „Чигот“ е най-известната група за исторически възстановки, обичай и въоръжение от интервала на Второто българско царство и от похода на Владислав Варненчик.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР