Неизвестен досега марш, посветен на Левски откриха в Държавен архив-

...
Неизвестен досега марш, посветен на Левски откриха в Държавен архив-
Коментари Харесай

Неизвестен досега марш, посветен на Апостола, ще звучи за първи път на 3-ти март

Неизвестен до момента марш, отдаден на Левски откриха в Държавен архив- Бургас. Негов създател е композиторът на химна на „ Независимостта ” маестро Георги Шагунов, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

„ Маршът звучи прекомерно жизнерадостно по тази причина и не е редно да бъде изпълняван в дни, когато имаме заупокойни молебствия на наши герои. Много прелестен фокстрот или полка. Като към тази партитура създателят написал и текст, който да споделя самото произведение ”, споделя Атанас Камиларов – диригент на Градския духов оркестър.

Самият маестро Георги Шагунов датира партитурата 20 юли 1948 година, а той се съхранява в архива, дружно с всички документи на маестро Георги Шагунов, които постъпват в края на 70-те години. Едно от най-известните творби на маестрото е химна на „ Независимостта ”, споделя Данка Георгиева - шеф на Дирекция „ Регионален държавен списък “.

„ Решихме да дадем живот на този марш и предложих той да бъде разучен от Градския духов оркестър ”, съобщи шефът на Дирекция „ Регионален държавен списък “.

Тази година означаваме 150 години от гибелта на Апостола и маршът ще бъде изпълнен за първи път на 3 март. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР