Неиздавани досега текстове на български на италианската журналистка Ориана Фалачи

...
Неиздавани досега текстове на български на италианската журналистка Ориана Фалачи
Коментари Харесай

Неиздаваните интервюта с Коко Шанел, Джаки Кенеди и дъщерята на Сталин

Неиздавани до момента текстове на български на италианската журналистка Ориана Фалачи станаха притежание на родната аудитория с изданието „ Ако се родиш жена “. 

Книгата на издателство " Сиела " излезе точно на 8 март и в него са поместени интервютата на Фалачи с Коко Шанел и портретите на Жаклин Кенеди и дъщерята на Сталин - Светлана, с които журналистката демонстрира и разсъжденията си за правата на дамите.  Със своите предизвикателни и дръзки изявленията Фалачи среща публиката с италиански сенаторки, с певици и актриси, с водачи на феминисткото придвижване и по този начин основава жизнерадостен портрет на дамата от 20. век.

Името на Ориана Фалачи се трансформира в пример за публицистика в годините, през които дамите към момента водиха война за своето равноправие в свят, изтъкан от спорове и силноизразен мачизъм. Журналистката отразява събитията във Виетнам и даже персони, трансформирали с в икони за редица генерации не могат да й откажат изявление. Фалачи оставя своята трайна диря в историята с книги като „ Един мъж “, „ Гневът и гордостта “ и „ Писмо до едно неродено дете “.



„ Ако се родиш жена “  е удивително и провокативно издание, в което са събрани някои от най-значимите и мощни текстове на Фалачи на тематика правата на дамите през XX век и равнопоставеността сред половете. През 1954 година Ориана Фалачи стартира своето съдействие с „ L’Europeo “. Toва е и времето, след което феминисткото придвижване доближава връхната точка на своята полемична мощ и диспутът върху ситуацията на дамата е по-разгорещен от всеки път. Острият манталитет на Фалачи и бързият ѝ и сериозен разум бързо изместват характера на възлаганите ѝ досега статии  – от хроника те неизбежно се преплитат с повдигнати от дамите политически тематики. Така италианската публицистка интервюира звезди като Коко Шанел, Ингрид Тулин, Мери Куант, Кейт Милет, политици и международни водачи като Голда Меир и Индира Ганди.

Мислите на всички тях за ролята на дамата, за патриархата и равенството, за феминизма, за свободата, напредъка, демокрацията и големите обществени и политически промени след Втората международна война, са събрани в 20 текста, с които Фалачи се пробва да откри отговор на въпросите за какво няма жена Айнщайн, за какво дамите в Италия нямат достъп до магистратски длъжности до късната 1955 година спрямо доста други страни по света,  каква е визията на дамите за дамите и други

Нещо повече, в тези текстове флорентинската журналистка съумява да очертае измененията в модата, настройката към съжителството  без брак, половата освободеност, дамите в политиката, правото,  науката и във войната, правото на аборт, проституцията и нейното гонене.

Още издания, които чакаме с неспокойствие



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР