Негово Светейшество патриарх Неофит отправи обръщение за деня на светите

...
Негово Светейшество патриарх Неофит отправи обръщение за деня на светите
Коментари Харесай

Патриарх Неофит на Петровден: Нека бъдем достойни приемници и продължители на делото на светците

Негово Светейшество патриарх Неофит насочи послание за деня на светите първовърховни Христови апостоли Петър и Павел, оповестиха от Българската патриаршия.

 

Ето го и текста на обръщението:

Светлият празник на светите първовърховни Христови апостоли Петър и Павел и тази година насочва мислите ни освен към тях двамата – определените и одобрени персонално от Спасителя Негови очевидци, само че още и към апостолската същина на Църквата, която през цялото време и до през днешния ден има апостолството като собствен неизменен дълг и белег за правота: симптом, който я отличава от всяко друго общество или организация, и който прави допустимо нейното ясно различаване и разграничаването ѝ измежду всички останали вероизповедания и общности към нас. Броени дни след празника на светата Петдесетница, ние – православните християни, още веднъж сме призвани да разсъдим над мястото и ролята в светата Църква на светите апостоли, съсредоточавайки вниманието си към тези двама от тях, които църковната химнография заслужено е нарекла освен „ първовърховни “, само че още и „ първопрестолни “ и „ учители на Вселената “.

Изборът на тях двамата, изсред всички апостоли на нашия Господ и Спасител, не е инцидентен. Много са аргументите и основанията на светата Църква да акцентира светите Петър и Павел по един по-особен метод спрямо останалите апостоли. Петър, камъкът на вярата и на изповядването на Христос като „ Синът на Живия Бог “ (Мат. 16:16), и Павел, „ най-малкият от апостолите “ (1 Кор. 15:9), само че направил най-голямото, разпростиранението на Благата новина измежду езическите нации, са два непоклатими стълба на Църквата и нейни истински фундаменти през всичките епохи на дългото ѝ пътешествие из света и историята. Те са тези, за които в най-висока степен се отнася казаното за Църквата, че тя е одобрена „ върху основата на апостолите и пророците, имайки Самия Иисуса Христа за краеъгълен камък, върху който цялото здание, стройно съединено, възраства в храм свет посредством Господа “ (Еф. 2:20-21).

От техните облици и образец се въодушевяваме и ние през днешния ден, на вярата им и на жертвеното им служение се опитваме, съгласно силите си, да подражаваме. По тях измерваме и преценяме и през днешния ден своя персонален и общностен принос към делото и задачата на Църквата в актуалния свят, който и в този момент, както и тогава, през първото християнско столетие, жадува за истинно слово и търси правилния път към Бога и Неговата безконечна истина, към дома на Отца, който е нашето същинско небесно родно място. Този път и това слово се откриват пред нас в облиците и служението на светите апостоли Петър и Павел – на тези най-верни и ревностни Христови възпитаници и очевидци, които най-вече са съдействали за одобряването на Църквата и за разпространяването на Благата новина в света, оставайки един път и вечно мостри за подражателство от целия християнски жанр.

Днешният празник ни напомня и това, че всеки от нас, който е почетен с Кръщението в името Христово и по берекет е получил великодушните блага на Светия Дух, е също предназначен Христов деятел. Призван, както и първите апостоли, не от индивиди, а от Самия Бог и Господ, Учител и Спасител наш Иисус Христос да бъде Негов очевидец и изповедник, и благовестител на същото това Царство Божие, за което в миналото, в зората на християнството са проповядвали както апостолите Петър и Павел, по този начин и всички Христови апостоли и отци на Църквата през времената и до нас. Нека бъдем почтени приемници и продължители на делото на светите първовърховни апостоли и във всички дни на нашия живот да способстваме и ние за огромното дело на съзиждането на Тялото Христово, което е Църквата Божия, като непроменяемо се въодушевяваме от тези, които първи поставиха основите на проповедта и благовестието и които не пожалиха за тях освен даруваните им от Бога сили и качества, само че и отдадоха за Христа и за нас даже и живота си. Да се подвизаваме във вярата и в подвига на благочестието, та и посредством нас, както в миналото, във времето на първите Свои възпитаници и апостоли, Господ ежедневно да прибавя към Църквата Си такива, които да се избавят (Деян. 2:47).

По молитвите на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, на Пресветата Владичица и всеки път Дева Богородица и на всички просияли в светостта Свои угодници Господ Бог да милва и избавя всички нас!

Петровден e!

Честит и блажен празник!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР