Недвижимият имот е инвестиция, която ти дава сигурност. Тя показва,

...
Недвижимият имот е инвестиция, която ти дава сигурност. Тя показва,
Коментари Харесай

Недвижимите имоти - алтернатива или капан

Недвижимият парцел е инвестиция, която ти дава сигурност. Тя демонстрира, че имаш задоволително пари за покрив над главата, за вила в близкото селце или в планината.

В реалност обаче не всички имат този шанс, само че и за тях има опция да стъпят на този атрактивен пазар - да вземем за пример, посредством покупката на акции в строителни компании или на сдружения със специфична капиталова цел (АДСИЦ) с фокус в недвижими парцели, дялове в контрактуван фонд, инвестиращ в парцели, или облигации на компании от този отрасъл.

От началото на тази година недвижимите парцели се пробват да "изчистят " името си като опция за вложения. Статистиката регистрира растеж в броя на покупко-продажбите и цените на другите видове парцели в София и в огромните градове. Това, несъмнено, са места, в които има икономическа интензивност и притеглят служащи, за които пък са нужни жилища. Положителни сигнали идват и от бранша на индустриалните и логистичните площи. Отварят се нови предприятия, а софтуерният отрасъл е мотор при търсенето на офиси. Стабилизирането на пазара се отрази и върху наемите, които потеглиха нагоре. Това пък покачва доходността от сходно влагане.

Договорните фондове, които влагат в парцели, постоянно са опция, а и са най-популярният метод на ръководство на спестяванията. С дребни суми можете да получите опцията да инвестирате в целия свят. Договорният фонд набира пари от доста инвеститори, като ги влага в разнообразни финансови принадлежности. Другите преимущества на тези са ниските такси на ръководство, а също така и облагата, която не се полза с налози.

Четири са секторните взаимни фонда у нас, които са избрали да влагат в акции на сдруженията за строителство и недвижими парцели. Те влагат в акции на друг вид сдружения - някиои от тях залагат на земеделска земя, други на офисни, търговски, ваканционни или жилищни парцели, което пък е и повода и за разликата в показваните от тях резултати. Договрните фондове издават и изкупуват всеки ден свои дялове. Няма някаква наложителна сума, с която да се взе участие в тази групова капиталова скица - може да се влага регулярно или пък понякога, когато човек разполага със свободни парични средства. Няма никакво обвързване да затваряте парите си за какъвто и да е интервал от време, както е да вземем за пример при депозита.

И цената на земеделската земя демонстрира податливост да пораства. А някои специалисти предвиждат, че тя ще добави още към 10% върху цената си. Неслучайно инвестицията в ниви остава една от най-стабилните, с дълготраен темперамент и с извънредно положителни вероятности. С растежа на цените на земята и на арендата някои от АДСИЦ-те започнаха да демонстрират и положителни финансови резултати. От което несъмнено ще се усилва благосъстоянието на тези, които предпочетат техните акции.

От това се възползваха и някои от договорните фондове, които влагат средства в такива активи. Това дава опция на необятен кръг от хора да вземат участие на пазара на недвижимите парцели и с дребни суми. При това могат да разполагат с парите си когато и да е дружно с осъществената досега рентабилност.

Според изследване на "БАНКЕРЪ " към 18 октомври с най-висока възвръщаемост от началото на годината - 10.58%, е най-младият всред имотните фондове - "ОББ Патримониум Земя ". И за последните дванадесет месеца тя също е позитивна (4.97%). Повечето привлечени клиенти усилват и активите на тази високорискова групова капиталова скица - до 25 837 337 лв.. Успех й носи пазаруването на бумаги на сдружения със специфична капиталова цел в страната и в чужбина, които са профилирани в развиването на планове, свързани със земеделска земя, на офисни и логистични площи. В портфейла му намират място и акции на компании от аграрния бранш, от хранително-вкусовата индустрия. Тази групова скица е проведена от "ОББ асет мениджмънт ". И потвърждава, че инвестицията в земя е едно от най-стабилните инвестиции с дълготраен темперамент и извънредно положителни вероятности.

Другите три сходни секторни взаимни фонда не съумяха да зарадват притежателите на техни дялове. Най-старият всред тях "Алфа Индекс Имоти " е на загуба от началото на годината (-3.73%). Фондът влага извънредно в скъпи бумаги на компании, работещи в бранша на недвижимите парцели (земеделска земя, жилищни, офисни, търговски и логистични площи), признати за търговия на контролираните пазари в страната и в чужбина. Стратегията разрешава да се купуват и дялове в групови схеми или други предприятия за групово вложение (включително и ETFs) с ползи към този пазар. Клиентите на "Конкорд фонд 3 Недвижими парцели ", също изпитаха мъка от своето влагане (-0.91%). Активите му са главно в акции на сдружения със специфична капиталова цел за секюритизация на недвижими парцели, както и в акции на такива интернационалните акционерни сдружения. Портфейлът по подсектори съдържа бизнес парцели, а също жилищни и ваканционни постройки, както и земеделска земя.

Договорният фонд от фамилията на "ДСК Управление на активи " - "ДСК Имоти ", също е на загуба - от 1.78 на 100. Тя е разследване от вложение на парични средства главно в акции на български и задгранични АДСИЦ, както и в дялове на групови схеми, инвестиращи в сдружения със специфична капиталова цел. Малка част от активите му са в дългови скъпи бумаги и в принадлежности на паричния пазар.

Притежаването на акции на обществени строителни компании или такива, които отдават чартърен разнообразни видове парцели, е друга опция за присъединяване на имотния пазар. Тази скъпа книга също може да се купува и продава без ограничаване в сумите. Но е допустимо, както е на всеки пазар, когато желаете да се освободите от тях, цената на акциите може да не е „ по усета ви “. И да се наложи да продавате на загуба.

Около тридесет от обществените компании, чиито акции се търгуват на БФБ-София, се занимават със строителство. Половината от тях са акционерни сдружения със специфична капиталова цел за секюритизация на недвижими парцели. Те си имат и борсов показател - BGREIT, който следи представянето им на контролирания пазар. Седем компании, поддържат тонуса му.

Интересът към акциите на АДСИЦ-ите се поддържа и от законовото обвързване да разпределят дял всяка година. Но тя би трябвало да е от главната им активност, а не от преоценка на парцелите, които имат. В интервала от януари доникъде на октомври BGREIT е пораснал с 5.64% до 127.90 пункта. Компонентите на показателя също подкрепиха положителното му показване. Новините към тях са положителни. Всички те демонстрираха повишаващи се доходи и облага за първите шест месеца, само при "Рой Пропърти " паричните приходи са намалели, а при "Супер Боровец Пропърти фонд " позитивният финансов резултат е по-нисък.

Цените на акциите на сдруженията от BG REIT порастват от началото на тази година. Изключенията са две. "Актив Пропърти ", чийто акции изгубиха лев и половина от цената си и се търгуват при 5.80 лв. за един брой. Другото е "Адванс Терафонд ", което е най-голямото обществено сдружение, притежател на земеделска земя в страната. То е с най-високи доходи и облага за деветте месеца измежду компаниите от BG REIT, изплаща дял всяка година, само че цената на акциите му пада. В първия борсов ден на тази година тя е била 1.9408 лв. за дял, само че в средата на октомври пада до 1.935 лв.. Една от странностите на фондовия пазар.

Най-скъпи сега са акциите на "ЦКБ Риъл Истейт Фонд ". За да ги имат в портфейла си вложителите заплащат за тях по 47.60 лв..

Осем са фирмите, които са финансирали активността си с облигационен заем. Дружествата със специфична капиталова цел (АДСИЦ), които инветиторат в разнообразни типове недвижими парцели, най-често употребяват дългови принадлежности за развиване на поректите си. Облигациите са скъпа книга, която обезпечава на кредитора авансово закрепен непрекъснат приход под формата на купонни заплащания (лихва) и погашение на главницата на падежа според от типа на самата облигация. Това е сигурен доход, само че единствено в случай че компанията няма проблеми с активността си, другояче вложителя може да си остане единствено с тази скъпа книга в джоба.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР