Недоволство на родители по повод новото меню на децата в

...
Недоволство на родители по повод новото меню на децата в
Коментари Харесай

Родители са недоволни от новото меню в детските градини

Недоволство на родители във връзка новото меню на децата в детските градини. Промените би трябвало да влязат в действие от идната образователна година. Според доста родители обаче липсват механизми за надзор на храната, както и многообразие за деца със специфичен режим на хранене, предава Нова Телевизия.

От идната година напълно се не разрешават пържените храни, които до момента бяха разрешени два пъти седмично. Месото и рибата не би трябвало да са замразени, а прясно охладени. Намалява се потреблението на захар и сол и се усилва приемът на мляко.

Много родители обаче настояват, че макар здравословното меню няма задоволително надзор на качеството и произхода на продуктите.

Като сегашна майка на едно дете и бъдеща на второ Екатерина от години се бори за по-здравословно меню в детските градини и учебните заведения. За задачата основава фондацията „ За храната ", която инициира измененията в досегашната разпоредба. Но не е удовлетворена от резултата.

„ Отново се натъртва заран, обед и вечер всеки ден на доста тестени храни”, счита Екатерина.

А това било за сметка на приема на плодове и зеленчуци.

„ Там е заложено да са три пъти седмично, което е извънредно незадоволително. Не е заложено какво качество да бъдат. Трябва да са екстра или първо, с цел да сме сигурни, че децата ни ги харесват. Никой няма да яде негоден плод”, изяснява Екатерина.

Родителите упорстват да се вкара и гаранция за качеството на охладените меса и риба. Сред предложенията им е и да се дават и други типове мляко с изключение на краве. От Българското вегетарианско общество пък желаят децата да имат право на избор да не употребяват месо всеки ден, както е заложено в наредбата.

„ Ние живеем в 21-ви век и всеки има право на избор по какъв начин да се храни, по какъв начин да живее, надлежно по какъв начин да отглежда децата си”, разяснява Яна Данаилова, Българско вегетарианско общество.

От Центъра по публично здраве обаче са безапелационни, че месото няма по какъв начин да бъде изключено.

„ Считаме, че е неприемливо децата да бъдат поставяни на вегетарианска и изключително веганска диета. Те би трябвало да се хранят с това меню, което е изчислено и дава отговор на всички условия за уравновесено хранене”, съобщи доцент доктор Лалка Рангелова, Национален център по публично здраве и разбори.

От персонален опит Яна твърди, че децата с алергии към избрани храни също нямат различно меню.

„ Ако детето има нетърпимост към глутен, а следобедната закуска е филия с нещо си, то няма по какъв начин да бъде нахранено и ще остане гладно. Такъв е и казусът с моите деца”, изяснява Яна Данаилова.

В наредбата са написани и нови правила за родителите - те към този момент ще са длъжни да дават медицински документ за съществуване на специфични хранителни потребности.

„ Детето би трябвало да бъде с сложена диагноза, а не просто по желанието на майката да се изключват една или друга група храни”, изясни доцент доктор Лалка Рангелова.

След публичното разискване на измененията следва и правенето на нов рецептурник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР