Недоволни граждани и еколози обсъдиха днес с омбудсмана Мая Манолова

...
Недоволни граждани и еколози обсъдиха днес с омбудсмана Мая Манолова
Коментари Харесай

Мая Манолова обсъди с граждани презастрояването по южното Черноморие

Недоволни жители и еколози разискаха през днешния ден с омбудсмана Мая Манолова казуса с презастрояването на южното ни Черноморие. Те подадоха и съответни тъжби до националния бранител против застрояването на предпазени, по думите им, територии. Една от тях е против идна при започване на септември продажба на търг на парцел на Министерството на защитата край Созопол, който се намира на към 200 м от морето и пясъчните дюни. Заедно с омбудсмана ще упорстват пред премиера Борисов тръжната процедура да бъде прекъсната.

 © БГНЕС
На срещата при омбудсмана бяха изнесени данни от проучване на " Маркет линк " от този месец, съгласно което 86% от българите считат, че Черноморието ни е презастроено. По данни на статистиката, от 128 нови хотела за последната година, 101 са в област Бургас.

Особено неодобрение провокира идната продажба на 20 декара парцел на Министерството на защитата в местността „ Герените ",в землището на Созопол, покрай плаж „ Златна рибка ".
Мая Манолова, народен омбудсман: Подготвили сме рекомендация до премиера Борисов, с която настояваме търговете на парцели по Черноморието, оповестени от Министерство на защитата да бъдат спрени.Да се направи разбор за характера на тези парцели и при положение, че те са част от плажове или от дюни,това е обществена благосъстоятелност и не би следвало да бъде продавана.
От Регионалната екоинспекция в Бургас обявиха, че парцелът на МО не попада в предпазена зона, само че се намира на територии по „ Натура ". Екоинспекторите настояват, че за идния търг не са нужни позволения от тяхна страна.

Тонка Атанасова - Регионална инспекция за опазване на околната среда,гр. Бургас: Той е в 2 " Натура " зони, само че това не пречи на притежателя да се разпорежда с парцела за какъв жанр активност ще бъде отразен.
Ако бъдещият покупател на терена обаче съобщи капиталови планове, тогава екоинспекцията ще би трябвало да даде умозаключение.

Според екозащитници, огромният проблем е, че от 4700 дка дюни у нас, близо 3500 се водят като частни.Специализираните карти на дюните са признати преди 5 години, само че и до момента не са импортирани в кадастралните карти.За това са виновни министрите на туризма, на районното развиване и на околната среда. От Гражданско съдружие „ Да запазим Корал " са сезирали за това Специализираната прокуратура.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР