Недостатъчно изследван препарат, носещ потенциален риск за здравето, е възможно

...
Недостатъчно изследван препарат, носещ потенциален риск за здравето, е възможно
Коментари Харесай

Питейната вода в София може да се пречиства от неподходящ и опасен препарат

Недостатъчно проучен препарат, носещ евентуален риск за здравето, е допустимо да бъде употребен за пречистването на водата в язовир Искър. Причината за това е следващата социална поръчка, несъобразена с редица условия, вероятни вреди и спомагателни ненужни разноски.

През ноември, 2018 година Софийска вода афишира социална поръчка за доставка на химикали за филтриране на питейна вода. Поръчката е извоювана от български снабдител на гръцки търговски артикул. Преди отварянето на ценовите листи две компании, които са кандидатствали, биват отстранени. Те подават тъжби към Комисията за защита на конкуренцията с посочени съответни нарушавания при осъществяването на поръчката. Съществува и основна замяна на документите. Решението на комисията от 11 юли тази година обаче е в интерес на Софийска вода, като не са взети под внимание нарушаванията, за които е сигнализирано.

Във връзка с този проблем инж. Симеон Славчев, общински консултант в София, съпредседател на "Политическа група 5 " и зам.-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне към Столичния общински съвет даде конференция на тематика "Непрофесионалните решения на Софийска вода АД и Комисия за защита на конкуренцията за доставка на коагулант за филтриране на софийската питейна вода ". Участваха още и проф. Емил Бурназки, и доцент Галя Бърдарска от Националната стратегия за запазване на околната среда и понижаване на риска от неподходящи феномени - МОН и Института за проучване на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките.

По думите на проф. Бруназки са направени проучвания на въпросният пречистващ препарат и е открито, че неговото качество и състав са в прорез с условията в България. Това води до здравен риск за популацията. Освен това гръцкият артикул оскъпява в допълнение пречистването, защото е предопределен за доста нечиста вода. Водата в язовир Искър с минимални равнища на замърсяване, което значи още непредвидени разноски при употребата на продукта, защото той ще аргументи чести тапи на пясъчните филтри. Освен това гръцкият артикул бил 2,7 пъти по-скъп от българския.

"Язовир "Искър е с едни от най-хубавите индикатори на водата на Балканите ", съобщи от своя страна доцент Бърдарска. "Пречиствателната станция в Панчарево може да се оправи даже и при рискови обстановки, каквато беше рецесията от 1994 година. Ефективността ѝ на филтриране е извънредно добра. За нас най-подходящ е българският артикул, който е предпазен с европейски лиценз и прави активност 3 в 1. Станцията в Панчарево до момента работеше с него и качеството на питейната вода беше доста високо. При избирането на гръцкия артикул и решението на Комисия за защита на конкуренцията се вижда ужасна липса на експертно мнение. Комисията беше длъжна да се съветва със експерти по тематиката, а не просто да копира отговорите на Софийска вода. Това се вижда и при предоставените материали за публичната поръчка ", изясни още Бърдарска.

От изказването на учените стана ясно още, че макар сигналите, гръцкият артикул е закупен и в случай че не бъдат взети навременни и съществени ограничения, той може да бъде пуснат в приложимост. Експертите, дружно със Симеон Славчев оферират прокуратурата да извърши инспекция на публичните поръчки на "Софийска вода ". От своя страна, Министерството на здравеопазването е нужно да разпореди на профилирана лаборатория определянето на цялостния химически състав на употребяваните съединения в продукта.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР