Недостатъчни са законодателните промени, свързани с трудовата миграция, които бяха

...
Недостатъчни са законодателните промени, свързани с трудовата миграция, които бяха
Коментари Харесай

Бизнесът настоява държавата да не пречи на вноса на работна ръка

Недостатъчни са законодателните промени, свързани с трудовата миграция, които бяха импортирани от депутати от ръководещата коалиция в петък. Трудовият пазар губи всяка година заради пенсиониране към 100 хиляди души и на тяхно място идват навършили 18 години малко над 50 хиляди - т.е. с над 40 хиляди всяка година се усилва тази "дупка ", това е 10 пъти повече, в сравнение с е чистата емиграция. Това съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред БНР .

"Предложението, по този начин както е импортирано, не е задоволително съответно и коренно ", счита Велев. Представители на българския бизнес упорстват да отпадане ограничаването общият брой на непознати жители, работещи за локалния шеф, да не надвишава 10 % от всички заети.

Коментарът е по отношение на оферти за промени в признатия към този момент на първо четене Закон за трудовата миграция и трудовата подвижност, които бяха импортирани 10 минути преди 18 часа в петък от ръководителя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов и група депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти ".

Бизнесът аргументира предложенията си с потребностите на пазара на труда. Поради неподходящите демографски трендове, на 100 напуснали пазара на труда, влизат едвам шейсет и трима, а пет-шест отпътуват за чужбина. Потребностите порастват по отношение на растежа на Брутният вътрешен продукт и на промишлеността.

В първа реакция по импортираните оферти от синдикатите обаче показаха опасения, че при необятното отваряне на пазара на труда за чужденци има риск родните фрагменти да бъдат изтласкани от непознатите.

С поправките се позволява наемането на двойно повече служащи от страни отвън Европейския съюз в българските компании. В момента тези служащи могат да бъдат най-вече 10% от средносписъчния състав на обещано дружество, като предлагането е те да станат 20%, а за дребните и междинните предприятия - 35%. В претекстовете си вносителите са показали, че в този момент настоящото ограничаване за претовареност на служащи от трети страни - до 10% от всички, е морално остаряло и неефективно.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР