Недопустимо е изпълнителната власт да ни оказва натиск индиректно чрез

...
Недопустимо е изпълнителната власт да ни оказва натиск индиректно чрез
Коментари Харесай

Сблъсък между прокуратура и изпълнителна власт и заради Булгаргаз

Недопустимо е изпълнителната власт да ни оказва напън косвено посредством медиите като ни споделя кой, по кое време и дали да бъде притеглен като обвинен. Това съобщи на брифинг зам.- градският прокурор Чавдар Пастованов по повод мненията на премиера Кирил Петков във връзка хода на следствието на случая " Булгаргаз ". 

" Искам да подчертая, че според настоящото законодателство обвиняване се повдига след събиране на задоволително доказателства за осъществяване на закононарушение от общ темперамент. Това се прави по преценка на наблюдаващия прокурор. В тази връзка представители на изпълнителната власт не следва да въздейства на тази преценка ", каза Пастованов. 

Така нареченото дело " Булгаргаз " е формирано на 28 януари 2022 година от чиновници на Главна дирекция " Национална полиция ". Делото е формирано за две длъжностни закононарушения - едното е за длъжностни лица от КЕВР, които не са изпълнили или са нарушили своите служебни отговорности, а другото е така наречен неизгодна договорка за длъжностни лица от " Булгаргаз ", изясни наблюдаващият прокурор Мариян Александров. 

Голяма част от конфискуваните материали от Министерство на вътрешните работи, както и получени от ДАНС документи от " Булгаргаз " и други търговски сдружения, към момента не са ни предоставени. По тази причина прокурорите започнаха да правят процесуално-следствени дейности, уточни той. 

" Двете закононарушения са формирани по главните сформира без никаква конкретика от страна на проверяващите служители на реда. От материалите може да създадем извода, че предметът на следствието така наречен " неизгодна договорка " касае продажбите на остатъци на газ на двете лицензирани тържища. От разпити на очевидци ние сме открили следното: Двете тържища - държавната " Газов Хъб Балкан " и частната " Българска енергийна комерсиална платформа "  АД - двете са лицензирани от КЕВР - няма обвързване чиновниците на " Булгаргаз " да вземат участие единствено на една от двете тържища. Разликата сред двете е, че частната борса дава гаранция за възнаграждение на сумите по покупко-продажбите, т.е. преди да бъде подписана договорката купувачът превежда 100% предплатено сумата по сметка на борсата. След подписване на договорката е невероятно отричане или вреда за продавача. При държавната борса такава гаранция няма ", изясни прокурор Александров.  

По думите му, тези продажби са безусловно действителни. Разследването обаче е в ранен стадий, предстоят още разпити на очевидци и се изискат документи.  

Междувременно, от новото управление на „ Булгаргаз “ оповестиха в известие, че са останали изненадани от финансовото положение на сдружението. От изказвания по медиите на някогашния началник на „ Булгаргаз “ от новия Съвет на шефовете останали с усещане, че сдружението е в чудесно финансово положение и е една просперираща компания, без проблеми на газовия пазар и връзките си с снабдители и клиенти. Само че действителността била друга. 

По банковите сметки на „ Булгаргаз “ ЕАД към 3 февруари има единствено 640 хиляди лева и са усвоени 51.730 млн. лева овърдрафти от разнообразни банки. Прогнозните заплащания за месец февруари са в размер на 650 млн. лв., а предстоящите парични приходи са почти за 400 млн. лв., т.е. предвижда се паричен недостиг в размер на 250 млн. лв., който новият Съвета на шефовете на „ Булгаргаз “ ЕАД би трябвало да обезпечи в най-кратки периоди, с цел да може да се заплати доставката на природен газ по договорите с съветския и азерския снабдител, а също по този начин и да се платят отговорностите към бюджета за Данък добавена стойност (приблизително към 100 млн. лева) и данък.

Вземанията на „ Булгаргаз “ от „ Топлофикация София “ ЕАД към 07.02.2022 година са в размер на 167 млн. лв., а от Топлоелектрическа централа „ Варна “ АД са към 35.5 млн. лв.. 

Очевидно „ Булгаргаз “ е бил с влошен паричен поток още от месец октомври 2021 година, защото в края на 2021 година са направени две цесии с Български енергиен холдинг “ ЕАД на вземания от „ Топлофикация София “ ЕАД в размер на 206 млн. лева и все пак сдружението завършва 2021 година с наличност по банкови сметки от единствено 2 млн. лв., излиза наяве от информация, качена на уеб страницата на „ Булгаргаз “. 

След регистрацията на държавната газова борса – „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД, „ Булгаргаз “ ЕАД е търгувало на нея, само че със мощно стеснен брой търговци, излиза наяве от известието. В интервала до м. юни 2021 година „ Булгаргаз “ ЕАД изключва търговията с избрани участници на пазара, като осъществените покупко-продажби са се осъществявали единствено с четири участници на проведения борсов пазар, в случай,че към сегашния миг на борсата са регистрирани 49 търговци. За съпоставяне, записаните членове на частната газова борса – „ Българска Енергийна Търговска Платформа “ АД все още са 14. Сделките на „ Българска Енергийна Търговска Платформа “ АД са били сключвани с не повече от трима търговци на природен газ, като обилни размери природен газ са търгувани главно с един търговец.

Проучване, осъществено от „ Булгаргаз “ за осъществените търговски покупко-продажби на двете платформи за декември 2021 година демонстрира, че „ Булгаргаз “ ЕАД е оперирало и на двете тържища, като покупко-продажбите, осъществени през посочения интервал на „ Българска Енергийна Търговска Платформа “ АД, са на по-ниска цена от тези на „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД. Това е довело до пропуснати изгоди за „ Булгаргаз “ в общ размер на 1 677 233 лв..

По отношение на осъществените от „ Булгаргаз “ покупко-продажби на 4 февруари 2022 година, от сдружението вършат следните уточнения: „ Булгаргаз “ ЕАД е продало общо 37 700 MWh, от които 37 400 MWh за артикул уикенд (WE) и ден напред (DA) и 300 MWh за артикул в самия ден (WD), посредством осъществяване на 18 покупко-продажби с 8 търговци на газ. 

Дружеството е продало продуктите WE и DA на междинна цена 150.29 лв. за MWh (средната цена на румънската газова борса BRM на сегмент DA на 4 февруари е била 154 лв. за MWh, а на 5 февруари на същия сегмент е била 149 лв. за MWh.), за артикул WD на цена от 145.00 лв. за MWh (при цени за балансиране на “Булгартрансгаз “ ЕАД, надлежно: за 4 февруари – 138.2117 лв. за MWh, за 5 февруари - 137.99 лв. за MWh, за 6 февруари – 138.05 лв. за MWh). В тези дни няма покупко-продажби с аналогични артикули, подписани на „ Българска Енергийна Търговска Платформа “ АД.

От известието на „ Булгаргаз “ стана ясно още, че в последния си работен ден към този момент освободеният Съвет на шефовете на „ Булгаргаз “ е прекратил трудовите правни отношения на шефа на Дирекция „ Правна “, шефа на Дирекция „ Търговия с природен газ “, шефа на Дирекция „ Финанси “ и други чиновници, против парични компенсации в размер на повече от 170 000 лв.. Обезщетението на тримата шефове е в размер на 6 заплати, а за останалите двама чиновници (включително водача на изпълнителния директор) е от 5 заплати. Нещо повече, новият Съвет на шефовете на „ Булгаргаз “ ЕАД е бил посрещнат само от основния счетоводител на сдружението и от началника на отдел „ Човешки запаси “.

Тези дейности могат да бъдат избрани като неприемливи, уронващи престижа и поставящи в риск оперативната активност на сдружението. „ Булгаргаз “ ЕАД е със стратегическо значение за стопанската система на страната, обвързвано с обезпечаване непрекъснатост и сигурност на газовите доставки, предопределени за  индустрията, газоразпределителните и топлофикационни сдружения и следва да бъде ръководено с висок професионализъм, отговорност и честност, което не кореспондира с дейностите на остарялото управление, показват още от „ Булгаргаз “. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР