Недалеч от дома, в който Владимир Путин е живял като

...
Недалеч от дома, в който Владимир Путин е живял като
Коментари Харесай

Втората световна война все още преследва Путин и икономиката на Русия

Недалеч от вкъщи, в който Владимир Путин е живял като дете, се намира един от най-големите всеобщи гробове, в който са заровени останките на половин милион жертви от нацистката блокада на Ленинград по време на Втората международна война -- в това число по-голям брат, с който президентът на Русия по този начин и в никакъв случай не е имал опция да се запознае.

Най-дълго управлявалият водач на Русия след Йосиф Сталин, Путин, влиза в може би последния си мандат, само че най-кървавият спор в историята на продължава да го преследва, написа Bloomberg.

Броят на починалите от Съветския съюз е толкоз отблъскващ - съвсем 27 милиона по публични данни и 60 пъти повече, в сравнение с жертви са дали Америка или Англия - сътвори феномен, който дамографите назовават " вълна " на популацията, която продължава да трансформира броя хора от другите генерации.

" Путин може да разчита на народа, само че в края на мандата му ще има по-малко хора, на които да разчита ", споделя Скот Джонсън, специалист по съветските въпроси в Bloomberg Economics в Лондон.

Населението на Русия се доближаваше до 144 милиона в продължение на десетилетие, само че още веднъж се свива, което заплашва да провали осъществяването на икономическите цели на Путин през идващите шест години. Дори наскорошното " прибавяне " на 2,3 милиона души от Крим няма да е задоволително, с цел да компенсира упования срив от 28 % в броя на дамите, които са в най-подходяща възраст да родят до 2032.

Без неочакван взрив на ражданията или голям приток на имигранти от главно мюсюлманската централна Азия, Организацията на обединените народи планува, че до 2050 популацията на Русия ще намалее до 119 милиона души.

Така за 65-годишния Путин демографският въпрос още веднъж е жизненоважен.

" Запазването на съветската нация и нейното благополучие е от съществена значимост за всичко ", сподели той по време на обръщението си от предишния месец, до момента в който подробни данни от " ехото от войната " се показваха на екрана зад него. " Изоставането е съществена опасност. Това е нашият зложелател ".

Роден на върха на първия бейби взрив след войната, Путин изкара Русия от " демографската яма ", която наследи след 90-те години на предишния век, когато икономическата и прочувствена меланхолия изтриха шест години от живота на междинния руснак. По време на ръководството му упованието за междинната дълготрайност на живота подскочи внезапно от 65 до 73 години. Но и това не оказа помощ за смяна на големия генерационен дисбаланс, който докара до миналогодишния спад от 11 % при ражданията.

Разбира се, раждаемостта понижава в международен проект и няколко страни в Европа, които бяха под хватката на комунизма, изпитват спад на популацията. Но никоя друга страна в света не се изправя пред толкоз голяма разлика сред размера на другите възрастови групи, колкото Русия. Данни от преброяването на популацията демонстрират, че руснаците на възраст сред 55 и 59-годишна възраст (най-високата при работниците) са със 70% повече, в сравнение с са тези в най-ниската - сред 15 и 19 години. За съпоставяне, в Япония разликата е 30%, а в Съединени американски щати и Англия е под 10%.

" Едно голямо потомство си отива, а на негово място влиза едно малко - по милион служащи на година изчезват от стопанската система ".

Така работодателите са зажаднели за млади чиновници, само че такива просто няма. Това усложнява напъните на държавното управление да усъвършенства успеваемостта на съвсем всяка услуга - от опазването на здравето, през образованието, до сигурността и обществения превоз.

В речта си пред Народното събрание Путин разказа редица демографски и стопански цели за четвъртия си мандат като намаляването на броя на хората, които живеят в беднотия и изстрелването на Русия в топ пет на международните стопански системи. Но напълно не е ясно по какъв начин ще успее да ги реализира.Смъртността измежду мъжете, които са в работоспособна възраст, към момента е на равнища, типични за доста по-бедни страни и е резултат от болести, които могат да бъдат лекувани, или от произшествия на работното място. А и по-голяма дълготрайност на живота в пенсионна възраст значи спомагателните разноски за Русия, която към момента не съумява да се отърве изцяло от траялата най-дълго криза в последните две десетилетия.

Без смели промени страната може да се трансформира от една от минимум задлъжнелите международни стопански системи до една от тези, в които разноските, свързани с грижата за възрастните, ще натисне дългът до над 250 % от брутния вътрешен артикул през идващите три десетилетия. Централната банка на Русия споделя, че ниската възраст за пенсиониране - 55 за дамите и 60 за мъжете - е един от най-големите структурни проблеми, които лимитират икономическия напредък до два % годишно. И Путин може и да няма различен избор, с изключение на да увеличи тези равнища, с цел да реализира задачите си.

По-малко работещи значи по-малко консуматори и в последна сметка по-малък пазар. Сривът в броя на популацията самичък по себе си може да изтрие по един % от растежа на Брутният вътрешен продукт през идващите години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР