Небесното тяло Ултима Туле се намира на приблизително 6,5 милиарда

...
Небесното тяло Ултима Туле се намира на приблизително 6,5 милиарда
Коментари Харесай

Границите на Слънчевата система: Нови Хоризонти прелетя край Ултима Туле

Небесното тяло Ултима Туле се намира на почти 6,5 милиарда км от Земята и се намира на „ границата “ на Слънчевата система. Сега сондата на НАСА Нови Хоризонти (New Horizons) прелетя сполучливо около Ултима Туле.

Това е голяма стъпка за галактическата изследователска просвета, тъй като до момента учените не са проучвали толкоз отдалечено тяло. Сондата обаче извърши рискованата задача сполучливо.

Във вторник вечерта (1.1.19) специалистите на НАСА потвърдиха сполучливото постигане на Нови Хоризонти до небесното тяло и сполучливото прехвръкване около него. Сондата е изпратила няколко сигнали до Земята в удостоверение на сполучливото осъществяване на задачата.

„ Космическата сонда е в положително положение “, споделя шефът на плана Алис Бауман. Учените в този момент чакат с неспокойствие фотоси и данни от сондата, която се движи със скорост от 50 000 км/ч.

Ултима Туле се намира в тъмния и леден район в космоса прочут като Кайперов пояс. Астрофизиците се надяват от данните на Нови Хоризонти да научат нещо ново за възникването на планетите.

Сигналът от Земята до Нови Хоризонти пътува 6 часа. Толкова се чака да пристигна и отговорът на сондата.

„ Никой от нас няма да не помни тази нощ “, съобщи китаристът на Queen Брайън Мей, който е квалифициран астрофизик и неотдавна издаде ария, отдадена на Нови Хоризонти.

Ултима Туле се счита за неповторим обект, тъй като съставлява светиня от първите дни на Слънчевата система и евентуално съдържа информация за образуването на планетите.

Ултима Туле беше открит през 2014 благодарение на телескопа Хъбъл. Учените към момента не знаят по какъв начин наподобява обектът, дали има кратери или пък повърхността му е гладка, дали се състои единствено от единично тяло или пък са повече тела.

НАСА разгласява в понеделник пикселизирана и неразбираема фотография на обекта, направена от разстояние от 2 милиона км, която развълнува откривателите, защото изобразява издължен, а не кръговиден обект.

Сондата Нови Хоризонти би трябвало да е направила към 900 фотоси по време на траялото едвам няколко секунди прехвръкване около Ултима Туле. Част от тези фотоси би трябвало да се появи в идващите 3 дни.

През 2015 бяха оповестени фотоси от прелитането на сондата около Плутон.

„ До 90-те години човечеството нямаше визия за съществуването на Пояса на Кайпер “, споделя Хал Уивър от изследователския център Джонс Хопкинс. „ Най-накрая успяхме да стигнем до ръба на Слънчевата система, където нещата са такива, каквито са били първоначално и съвсем не са се трансформирали, както считаме. Ще разберем това. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР