Не виждам да се обсъждат антикризисни мерки. Това, което прави

...
Не виждам да се обсъждат антикризисни мерки. Това, което прави
Коментари Харесай

Експерти: Мерките само засилват инфлацията

" Не виждам да се разискват антикризисни ограничения. Това, което прави държавното управление от началото на мандата си, е да търси опция за подкрепяне. За страдание, това не са антикризисни ограничения и ускоряват някои спешни процеси, да вземем за пример - инфлационните ", съобщи финансистът доцент Емил Хърсев в студиото на " Денят ON AIR ".

По думите на икономиста Агоп Каспарян, би трябвало да има баланс, тъй като сега се налива масло в огъня.

Според него ограниченията, които страната подхваща, ускоряват повече инфлацията.

" Не може всички да желаеме от страната помощи, а в това време да подхващаме ограничения да ограничим нейните приходи. Безкрайно рисково е пипането на ДДС-то. Рискуваме да загубим едно от дребното ни преимущества - единната система за облагане с Данък добавена стойност ", уточни доцент Хърсев.

Каспарян посочи, че при нулева ставка Данък добавена стойност, ще се получи резултатът на доминото.

" Ако желаят хлебопроизводителите 0% Данък добавена стойност, на следващия ден ще изискат и други. Постъпленията в бюджета доста ще намалеят. Когато използваме държавни политики за подкрепяне на бизнеса, ние ги вадим и от държавния бюджет. И най-после някой ще би трябвало да заплати тази сметка. Влизаме в недостиг ", добави икономистът.

" По време на пандемията страните бяха подтиквани от много неразумната политика на самата Европейска комисия, която насърчаваше метода със заеми да се компенсира неналичието на приходи. Създаде се този мит, че ние можем да живеем дълго време на заеми. Това не може да продължава постоянно ", уточни доцент Хърсев.

Мнението на икономиста Каспарян е, че би трябвало да се гледа по-дългосрочно и стабилно.

" Икономическите политики би трябвало да са ориентирани по този начин, че това да не рефлектира върху нашите деца. Или да направи по този начин, че бизнесът да стане мързелив. Динамиката, с която цените се повишават, не може да се понижи с магическа пръчка. Процесите, които се зародиха от Ковид рецесията и в този момент във войната, ще бъдат най-малко няколко години. Много рисково е да продължаваме да наливаме в стопанската система. Това до нищо положително няма да докара ", разяснява той пред Bulgaria ON AIR.

" Не виждам нито една стратегия за увеличение на производството за компенсиране на приходи. Държавният бюджет е стеснен. Всяка една отплата би трябвало да е лимитирана във времето. Всеки един мораториум е антипазарна мярка. Това не е решение, а отсрочване ", съобщи доцент Емил Хърсев.

Мнението и на двамата специалисти е, че можем да се оправим без доставките на съветски газ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР