Не ви ли омръзна Асен Василев да ви гледа в

...
Не ви ли омръзна Асен Василев да ви гледа в
Коментари Харесай

Безпощаден Контрера: Свещена крава ли е Асен?! Гледа ви в очите и брутално ви лъже!

Не ви ли омръзна Асен Василев да ви гледа в очите и брутално да ви лъже?! Забелязвам, че и множеството медии безусловно безрезервно одобряват неговите изказвания, разпространявайки ги просто телеграфно. Той някаква свещена крава ли е, недостижим ли е, безгрешен ли е? На това ли се дължи цялостният медиен комфорт, с който откровени лъжи, изречени от финансовия министър, се одобряват и популяризират като безспорна истина?
Асен Василев приказва за финансова стратегия от 8 милиарда лева Къде е тя тъкмо, тъй като в бюджета е записано 3 515 589 000, 9 лева Къде ги видя тези 8 милиарда лева? А какъв брой от тази финансова стратегия ще се извърши до края на годината? Отчет нещо? Все отново шестмесечието би трябвало да е регистрирано към този момент даже по предварителни данни?
Асен Василев приказва по какъв начин заварили хазната на минус, в този момент била на остатък. Хвали се по какъв начин заварили бюджета с негативно салдо от 1.2 милиарда лева и за месец към този момент бюджетът е на позитивно салдо с 500 млн. лева Трикове за наивници. Дали бюджетът е на недостиг или остатък не се дефинира на месечна или тримесечна база, а на годишна. И това е по този начин, тъй като едвам в края на годината и при завършени интервенции се вижда какво е осъществяването и на разноските, и на приходите. Всичко друго е нечиста сделка и приказки за наивници.
Освен това услужливо Асен Василев не беше запитан по какъв начин тъкмо докара тази сметка! Имало добра събираемост на налозите. Само че финансовият министър пропусна да уточни, че в този интервал са еднократните приходи от корпоративния налог (окончателни вноски, а не предплатените плащания), както и постъпленията от дивиденти от държавните сдружения. А това не е заслуга нито на Асен Василев, нито на ръководещата некоалиция. Учуден съм, че не се откриха политици или публицисти, които да попитат, а има ли забавяния в разплащанията от МФ към разпоредителите с бюджетни средства? Много елементарно е на министъра да докара моментната сметка на плюс, когато просто забави със седмица-две или месец избрани разплащания.
Нещо повече – Асен Василев не беше запитан на какво се дължи понижението на приходите от Данък добавена стойност (около 90 млн. лева.) по отношение на същия интервал за 2022г.? Отново комфортно беше пропуснато да се означи, че част от облекчените ставки по Данък добавена стойност бяха отстранени – за пропан-бутана, метана, както и за топлоенергията. Това значи повече доходи за фиска от август нататък, само че и по-големи разноски за семействата, което от своя страна ще напомпа инфлацията. Ако сте забелязали пропан-бутанът от 86-90 стотинки за седмица стигна 1.19-1.20 лева Бъдете уверени, че бизнесмените за месец-два ще вкарат нарастването в цените на стоките и услугите.
Приходите от Данък добавена стойност (17 милиарда лева.) надали ще бъдат изпълнени, въпросът е с какъв брой. Мога да направя и една прогноза – поради очертаващия се слаб летен туристически сезон приходите от Данък добавена стойност ще бъдат още-по слаби и евентуално вървим към несъбрано Данък добавена стойност на годишна база към и над 500 млн. лева
Въобще Асен Василев няма една истина изречена, всичко е овъртолено в операции и спекулации. Как ще докара 3 % недостиг? Колкото и в МФ да жонглират с докладите и да манипулират числата (практика, която не е въведена от Асен Василев, сред другото), няма по какъв начин да излезе сметката и при минимално осъществяване на финансовата стратегия. Само че трета година ще стане, в която ние нямаме действително обществени вложения. За цели общини, области и браншове от стопанската система това значи застой, застоялост и съсипия.
Средствата от 1.2 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност може и да не дойдат, тъй като има осъществяване на 50 на 100 от поетите задължения за промени. А даже и да дойдат, те няма с магическа пръчка да се изплатят на бенефициентите, тъй като една част от процедурите не са и започнали…
Между другото, до момента в който Асен Василев приказва за мимолетните си „ триумфи “ чакаме плановете за бюджет 2024г. ( август е интервалът, в който се актуализират плановете за растежа и прогнозната инфлация).
Недоумявам по какъв начин цялото общество може да седи и безусловно безрезервно да попива откровените неистини на министъра на финансите! Недоумявам по какъв начин при толкоз анализаторите, които си изтъркват подметките по телевизионните студиа, единствено малко на брой се осмеляват да кажат истината – „ Царят е гол! “. Въобще неналичието на сериозен разбор и полемика за финансовото положение на страната е плашещо. Това е гаранция за осъществявани измами и далавери зад кулисите. Затова, когато някой ден осъмнем с следващият голям държавен заем на високите лихви, не се чудете. Лъжат ви, а вие се радвате!
От Facebook профила на Карлос Контрера – общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР