Не смятаме, че логистиката за избори 2 в 1 представлява

...
Не смятаме, че логистиката за избори 2 в 1 представлява
Коментари Харесай

Стефан Манов: Избори 2 в 1 не представляват проблем

„ Не считаме, че логистиката за избори 2 в 1 съставлява усложнение “, сподели пред БНР Стефан Манов, заместник-председател на Обществения съвет на Централната изборна комисия.
През 2011 година сме имали локални и президентски избори по едно и също време и тогава сме дали своят вот с 4 бюлетини. През 2015 година пък са извършени редом локални избори и народен референдум, напомни Стефан Манов.

Така гласоподавателите гласоподаваха с 5 бюлетини , една от които беше в плик, обособен тип бюлетина, с два изборни листата, т.е. извънредно тежка логистика. “

С идентични на нашите машини и с една карта белгийците са провели по едно и също време четири вота , разясни Манов.

„ Самата машина обезпечи опция за евроизбори, за народен парламент, за районни парламенти и за още един тип локални парламенти, като има 32 комбинации, лингвистични. Тоест, тази комплексност на интерфейса, графичния, изцяло се ръководи и няма никакъв проблем за избори 2 в 1. “

Стефан Манов означи, че на последните президентски избори през 2016 година са дали своят вот 3 948 000 души, а при такава изборна интензивност в секциите с над 300 гласоподаватели междинният брой гласуващи тогава е бил 382 души.

„ При пика на изборната интензивност в последните 12 години след 2009-а. Аз не чакам по никакъв метод да се надвиши 4 милиона гласоподаватели. Дали и три милиона и половина ще съберем, е въпрос. “

Манов даде образци с дали своят вот на една машина повече от 400 гласоподаватели в изборни секции в страната и чужбина на 11 юли – в Измир, Хановер, Мюнхен, Лондон и Созопол.

„ Няма никакъв проблем с наличните 11 хиляди машини. “

На президентския избор през 2016 година е имало 1347 секции с над 500 дали своят вот.

Ние имаме наличните 1600 спомагателни машини да покрием тези секции с две машини , като моята оценка е, че даже единствено с една машина няма проблем. “

„ Всъщност ние, както споделят французите, се давим в чаша вода “, добави Стефан Манов. Според него по-оптималният вид би бил от машината да излиза единствено една квитанция.

Трябва да се планува и вид за тези, които не желаят да гласоподават за един от двата типа избори , посочи той.  

Изборният кодекс не може да бъде усъвършенстван и не се постанова да бъде отварян, счита Стефан Манов. По думите му е екзотика в една и съща секция да се гласоподава смесено – и с хартия, и с машина.

Цената на самото препрограмиране на машините е доста ниска, акцентира Манов. 

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР