Не си мислете, че е невъзможно да сготвите пухкав бял

...
Не си мислете, че е невъзможно да сготвите пухкав бял
Коментари Харесай

Как да сготвим перфектния ориз

Не си мислете, че е невероятно да сготвите бухнал бял ориз, зърната на който да са отделени едно от друго, без да наподобява на каша. Възможно е, в случай че знаете няколко кулинарни секрети, като точното количество вода, топлината и плътния похлупак на разположение.

Вижте стъпките, които ще ви оказват помощ да осъществите тази задача:

1. Изплакнете и накиснете

Изплакнете ориза няколко пъти в студена вода. Причините за изплакването на ориза са две. Някои от фабриките, произвеждащи ориз, поставят талк, като помощно вещество при меленето. Другата причине е, че по този метод се отмива нишестето, което прави ориза леплив.

За множеството ястия можете да получите добър резултат и без да накисвате ориза. Ако оризът е остарял, се накисва за 30 минути, което прави зърната по-крехки. Не забравяйте да изцедите водата хубаво, с цел да не употребявате по-голямо количество вода при варенето.

 Видове ориз

2. Прост способ за готвене

Има доста разнообразни способи за готвене на ориз, само че най-простият е методът на абсорбирането: оризът се подготвя в измереното количество вода, тъй че по време на приготвянето цялата вода да се всмуква. Тъй като равнището на водата ще падне, парата ще приключи готвенето.

Ключът към този способ е да определите точното количество вода. Като общото предписание е да употребявате 1-1/2 до 1-3/4 чаши вода на чаша дългозърнест бял ориз, а елементарният ориз се вари в съответствие 1:3 с вода.

 Варене на ориз

Кафявият ориз се нуждае от повече вода, а по-късозърнестият изисква по-малко. Имайте поради, че повече вода ви дава по-мек и леплив ориз, а по-малко вода води до корав ориз, подобаващ за оризови салати.

3.Оставете го да почине

След към 12 минути течността би трябвало да се всмуква. Ако сервирате ориза в този момент, ще видите, че най-горният пласт е по-пухкав от този под него, който може да бъде доста по-влажен и трошлив. Сега би трябвало да деянията самообладание.

Нека оризът стои надалеч от огъня най-малко за 5 минути или най-вече 30, несмущаван и под похлупак. Това разрешава на влагата да се преразпредели, което води до по-равномерно конструкция на пластовете.

Разбира се, в случай че желаете може да готвите ориза в специфична тенджера за ориз. Но в случай че не ви е нужно толкоз огромно количество, по-добре да си спестите тази покупка и да продължавате да го готвите на котлон.

Сега откакто знаете по какъв начин да приготвите съвършения ориз, можем да ви препоръчаме някои от тези прелестни предписания с ориз:

- постен ориз;

- оризова супа;

- оризови кюфтенца;

- пиле с ориз;

- телешко с ориз;

- мляко с ориз;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР