Не се очаква сериозно поскъпване на цената на агнешкото за

...
Не се очаква сериозно поскъпване на цената на агнешкото за
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли агнешкото месо за Великден?

Не се чака съществено повишаване на цената на агнешкото за Великден. Това настояват животновъди от Първомайско. Търсенето тази година е почнало още през януари. Повечето производители са почнали да продават още от този момент, разкрива Българска национална телевизия.

Във фермата на Банко Илиев до Първомай се отглеждат над 600 овце. Още след Нова година са почнали да одобряват поръчки за агнешко.

" Досега от Нова година сме продали към 400 агнета ", споделя Красимир Тодоров - животновъд.

В момента до Първомай има 100 агнета, 40 от тях към този момент са продадени. В тази плантация продават агнетата на миналогодишните цени.

" Цената е същата като предходната година, доста малко покачване има - към 20 стотинки. Ние сега го продавахме на 5 лв. на едро без Данък добавена стойност - то е 7 лв. на дребно. Мисля, че цената 7 лева би трябвало да е по този начин и на едро, да има малко покачване, само че няма да има сега ", сподели Красимир Тодоров.

Във фермата обмислят да се насочат главно към развъждане на овце за мляко, защото продажбата на агнета, съгласно тях, не носи задоволително доходи.

" Нашата асоциация мисли да ни кооперира фермерите и тя да ги продава, само че по този начин целогодишно няма пазар за агнетата това е най-големият проблем. Тенденцията за нас е млякото, в млякото са парите, агнешкото няма по какъв начин да даде толкоз доста доход - разчитаме на един Великден ", изясни Красимир Тодоров.

На Великден разчитат и търговците в магазините за месо. Те също не чакат съществено покачване на цените на агнешкото.

" От миналогодишните и тазгодишните, разликата да е 1-2 лева Миналата година продавахме кг 14-15 лева Най-основно си взимат по една четвъртинка с една дроб сармичка ", споделя Борис Чалъкшънов - търговец.

Така за агнешка плешка и дроб сарма предходната година великденската софра е излизала сред 40 и 50 лева Толкова се чака да бъде и в този момент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР