Не може да кажем категорично, че БЦЖ помага срещу COVID-19,

...
Не може да кажем категорично, че БЦЖ помага срещу COVID-19,
Коментари Харесай

Работи ли всъщност БЦЖ срещу COVID-19 - според български лекар не може да се каже

Не може да кажем изрично, че БЦЖ оказва помощ против COVID-19, може да кажем след известно време. Има тези, че живите ваксини оказват помощ и упражняват неспецифичния имунитет т.е. за малко време след имунизиране човек е релативно по-невъзприемчив към всевъзможни вируси. Спорно е до каква степен този резултат продължава години напред – несъмнено е, че трае 1-2-3 месеца.Това сподели пулмологът доктор Велизар Шиваров пред Българска национална телевизия.
Шиваров разясни, че проучвания на неспецифичния имунитет са правени за да бъдат уверени общества, където няма ваксинално покритие, да одобряват значими ваксини против заболявания, които са били и са камшик за човечеството.
Що се отнася до новата съветска ваксина, Шиваров разяснява, че интернационалната процедура е за нови научни достижения да има регистрация в интернационална база данни и по-късно да бъдат оповестени данни за клиничното тестване на съветската ваксина. По думите му, той не е намерил повече данни за съветската ваксина, с изключение на изследване върху 18 души за клинична фаза 1.
Ако нямахме ваксини, нямаше да се опитваме да лекуваме дегенеративни болести като рака, сподели Шиваров, който беше безапелационен, че към този момент не може да поръчаме ваксина.
Във видеоинтервю за Actualno.com, което следва да бъде оповестено по-късно през днешния ден (14 август), различен пулмолог – доктор Александър Симидчиев, разяснява, че във връзка с съветската ваксина са известни клинични тествания върху военни, а това е прекомерно дребна обществено-социална извадка. Той сподели и, че Русия има доста мощна вирусологична школа, само че тя е ориентирана преди всичко към успеваемостта на имунизациите, т.е. не преди всичко към сигурността.
Същевременно доктор Шиваров съобщи, че може да има по-невъзприемчиви към COVID-19 хора, само че може да има и друго – доста хора да карат тежко заболяването поради избран имунитет. Той цитира изследване в две фамилии на Запад, където са открити дефицити в генома на тези хора – недостиг в ген, който дава отговор за разпознаването на вируси. При тези фамилии има един смъртен случай – на младеж, унаследил така наречен повреден ген от майка си.
Още: " Без обичайна актуализация в среднощ на данните за ковид в България, картината по света "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР