Не мина много време и след поредното изявление на Радев,

...
Не мина много време и след поредното изявление на Радев,
Коментари Харесай

Може ли да се стигне до импийчмънт на Румен Радев

Не мина доста време и след следващото изказване на Радев, че назначеното от него служебно държавно управление няма да даде нито снаряд или каквото и да било друго оръжие на Украйна, макар безапелационното решение на Народното събрание, във Facebook откриха две подписки за свалянето му. Юристи критици разтълкуваха това решение на Радев като нарушаване на Конституцията, където е написано, че България е парламентарна република и всички други органи на властта, са длъжни да извършват взетите там решения. Подписките в интернет към този момент са получили поддръжката на десетки хиляди жители.

 

Аргументите, с които се желае импийчмънт на Радев, са: позицията му по отношение на Русия, анексирането на Крим и войната в Украйна, които са в контрастност с позицията на страната ни като член на Европейски Съюз и НАТО. Освен това са и жестоко нарушаване на интернационалното право. 

Дори тези дни, когато Радев бива запитан от публицисти дали, в случай че Путин стъпи у нас ще бъде задържан, той се тросва да не го занимават с нелепости.

 

Важен претекст за отстраняването на Радев са и дейностите на служебния му кабинет, даващ благо и драго за нов контракт с „ Газпром “, макар наложените от Брюксел наказания против съветския монополист.

Разбира се проблем са и дейностите на министрите му, изключително на военният Димитър Стоянов, който му е доближен от летището в Граф Игнатиево, за модернизиране на българската войска.

 

Докато Полша и Словакия дадоха старите си съветски оръжия и в подмяна получиха нови натовски, то Димитър Стоянов се пробва да извади вода от 100 кладенеца, с цел да потвърди, че няма такава опция за страната ни. Иначе сякаш и той и президентът се водят натовски военни, освен това Радев е политик-атлантик и военачалник, само че пък е персонален избор на съветския разузнавач ген. Решетников. Тук е моментът да отбележим, че връзката сред двамата е направена персонално от Корнелия Нинова. Затова и не би трябвало да се изненадваме, че одиозната съветска посланичка Елеонора Митрофанова не обели нито една неприятна дума за Радев, даже освен това – позициите им постоянно са идентични.

 

Да не пропуснем и сагата с президентските съветници, които са се барикадирали в кабинетите си и не дават изявленията, до момента в който сигналите за корупционните им практики са се трансформирали в обществена загадка. Очевидно Радев няма нищо срещу прословутия „ път на Копринката “. Само че за това почитателите на Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ мълчат.

 

Има ли действителни шансове да се случи импийчмънт на президента Румен Радев?

Съгласно Конституцията, той може да бъде освободен предварително единствено при положение на държавна измяна и нарушаване на главния закон. Процедура може да бъде стартирана единствено след стимулирано искане на министри и 60 народни представители. Искането би трябвало да бъде импортирано в Народното събрание, след което Народно събрание да изготви обвинителен акт, който да бъде утвърден от гласовете на най-малко 160 депутати. Конституционният съд би трябвало да се произнесе в едномесечен период по обвиняването. Пълномощията на президента и вицето му могат да бъдат прекъснати, в случай че се откри осъществено нарушаване на Конституцията или държавна измяна. 

 

В случай, че Радев си отиде и остане Йотова, работата може да стане „ от бодил, та на глог “. Всеизвестен е фактът, че Йотова е върл почитател на Путин и ратува за безконечна дружба с Москва. Освен това коленичи до земята пред основния поп на Русия – сътрудникът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Гундяев.

Друг е въпросът дали самата процедура за отстраняването на Радев е допустима.

Оказва се, че даже президентът да е изменник, не може да бъде потвърдено от народните представители, защото по закон това е работа на полицията, прокуратурата и спецслужбите. В същото време обаче, до момента в който са на постовете си не могат да правят процесуални и извънпроцесуални дейности против президента, разгласи Конституционният съд. Нещо повече – даже и да бъдат открити сходни улики, следствието би трябвало неотложно да бъде прекъснато.

 

Изглежда основателите на Конституцията даже не са могли да си показват, че президентът може да бъде изменник, сътрудник или не дай Боже подвластен от Кремъл.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР