Не един, а много „Биг Брадър“-и.Citizen Lab, неправителствена организация, следяща

...
Не един, а много „Биг Брадър“-и.Citizen Lab, неправителствена организация, следяща
Коментари Харесай

Все повече държави използват популярна шпионска програма

Не един, а доста „Биг Брадър“-и.
Citizen Lab, неправителствена организация, следяща за спазването на правата на хората от страните, чиито жители са те, разгласи резултатите си от огромно изследване над Pegasus, устойчива и комплицирана шпионска стратегия, създадена и продавана от NSO Group на държавни управления и организации по целия свят. Наблюденията в отчета на организацията се основават на двугодишни проучвания.

Pegasus, открита преди две години е дело на NSO Group Technologies Ltd,, израелска компания, оперираща в областта на осведомителната сигурност, или в дадения случай би трябвало да кажем „несигурност“.

Разкритието на Pegasus става преди две години, когато Citizen Lab и компанията за осведомителна отбрана Lookout се натъкват на комплицирана зловредна стратегия, експлоатираща верига от уязвимости, кръстени Trident и ориентирани към Apple устройства. Веднъж кликнала на особено направена интернет връзка, жертвата задейства въпросните уязвимости, чрез, които на телефона се конфигурира зловредна стратегия. Тя се свързва с команден център, след което стартира процеса по добиване и изпращане на данни към създателите си – лист с контакти, пароли, събития от календара, текстови известия, както и живи диалози от известни приложения за връзка. Програмата има дори опция да задейства камерата и микрофона, с цел да следи жертвата. Pegasus се продава само на държавни управления и правоохранителни организации, хипотетично за битка с терористични закани, само че записаните случаи, в които се употребява за подслушване на неуместните на мощните на деня, не са един и два.

Разследването на Citizen Lab, извършено сред август 2016 и август 2018 демонстрира освен това, че Pegasus се употребява за следене на деятели, публицисти и борци за човешки свободи, само че и хвърля светлина върху огромния брой от оператори на програмата.

Общо 1091 IP адреса откриват те, които свързват с активността на програмата. Заедно с това, те откриват, че най-малко 10 оператора на програмата употребяват Pegasus за трансграничен шпионаж. Особено интензивно Pegasus се употребява в страни, като Бахрейн, Саудитска Арабия, Казахстан, Мексико, Мароко и ОАЕ.

Организацията е предоставила предварителна версия на отчета на NSO преди да го разгласяват. От компанията споделят, че NSO има етичен ръб, който следи строго на кого биват продавани техните артикули. Те смятат отчета за неточен, заради съществуването на страни в листата с оператори на Pegasus, с които NSO не организира бизнес връзки.

Освен страни с очебийно тоталитарни режими, оператори на програмата са открити в страни, като Гърция, Холандия, Англия, Полша, Израел, Франция, Канада, Бразилия, Латвия, Швейцария и Съединени американски щати.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР