Не е ясно дали ангелите изобщо се хранят, но преди

...
Не е ясно дали ангелите изобщо се хранят, но преди
Коментари Харесай

Зарадвайте домашните за Коледа с Ангелски сладкиш

Не е ясно дали ангелите въобще се хранят, само че преди доста години е фиктивен сладкиш, прочут като Храната на ангелите или Ангелски сладкиш. Другото му име е Снежен рид. Той е чисто бял, въздушен, а ароматите на ванилия и бадем отнасят на седмото небе всеки, който го опита. Но с цел да го приготвите, ще би трябвало да се запасите с в действителност адско самообладание, тъй като се прави много мъчно.

Според легендата Ангелският сладкиш се е появил с помощта на спестовни пенсилвански готвачи, които след приготвянето на тесто, за което били нужни единствено жълтъци, се чудели какво да създадат с белтъците. Но това е единствено една от версиите. Според друга, произходът на въздушния сладкиш се крие надалеч на Изток.

Според трета легенда рецептата е измислена от плебеи, които имали мощни ръце и можели да трансформират белтъците в гъста пяна.

 Зарадвайте домашните за Коледа с Ангелски сладкиш

Рецепта за благ сладкиш

Най-популярна е рецептата за благ сладкиш от 1881 година, съгласно която за приготвянето на вълшебната наслада са неохбодими 12 яйца, 370 г масло, 370 г захар. Маслото се бие със захарта, до момента в който стане на пяна.

След това се прибавят авансово разрушените на белтъци яйца и всичко се бие до лека пяна. В 400 г брашно се прибавят две чаени лъжички бакпулвер и брашното се прибавя към яйчената примес.

 Зарадвайте домашните за Коледа с Ангелски сладкиш

Добавя се също по този начин половин чаша подсладено прясно мляко, всичко се разбърква доста бързо и се бие за към минута. За мирис се прибавя ванилова и бадемова есенция.

Пече се в тава или форма за кекс, която авансово е намазана с лой. Поставя се в умерено гореща пещ, по-малко от 200 градуса, като понякога покрай тавата се слага съдче с вода, с цел да е мокър въздухът във фурната.

Има и по-лесен вид за Ангелския сладкиш - една чаена чаша брашно се смесва с 1 чаена лъжичка бакпулвер и се пресява през решето четири пъти. Белтъците на 11 яйца се разрушават на пяна и се прибавя есенция от ванилия и бадем.

Всичко бързо се разбърква и се излива в тава, застлана с хартия, която не е намазана с лой. Пече се към 40 минути. След като е подготвен, сладкишът се поставя за 8 часа в ледник и се сервира с плодове и сметана.

Ангелският сладкиш е съвършен за коледната софра и стои добре до коледните сладки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР