Не достигат синоптици във Варна. Ниското заплащане отказва младите специалисти

...
Не достигат синоптици във Варна. Ниското заплащане отказва младите специалисти
Коментари Харесай

Криза в Морската столица, никой не се наема да бачка за тази заплата

Не доближават синоптици във Варна. Ниското възнаграждение отхвърля младите експерти да стартират работа във филиала на Националния институт по метеорология и хидрология в морския град. В института разчитат на сътрудниците си, които към този момент са пенсионери.

Във филиала на Националния институт по метеорология и хидрология във Варна има 6 незаети места за метеоролози. Ниското възнаграждение демотивира младите експерти.

" На техническия личен състав чистата им заплата е към 1200 лв., експертите с висше обучение към 1400 лева, на управителния състав е към 1600 лева ", сподели пред Българска национална телевизия Иван Иванов, шеф на Националния институт по метеорология и хидрология – Варна.

Според Иванов, бюджетът на института не е увеличаван към този момент трета година: " Не единствено, че не получихме нарастване, а даже по-малко. От нашите прогнози се възползват най-малко 7-8 министерства, които получават ежедневна и ежеминутна информация. "

Близо 10% от личния състав в института са пенсионери. До две години броят им ще се усили с още 10 на 100.

Синоптикът Любомир Маджаров е пенсионер, само че продължава да работи - към този момент 46 години: " Заради ниските хонорари, които имаме, доста младежи не желаят да постъпят при нас, първо питат за парите какви са. "

Маджаров обаче е предан към института и към хората, които разчитат на техните прогнози: " Не един и два случая сме имали, когато с помощта на нашите прогнози са спасявани и кораби даже. "

От Института по метеорология и хидрология във Варна упорстват за съответен бюджет, с цел да могат да извършват умерено отговорностите си.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР