Не бива да пием кафе до 10 часа сутринта, сочат

...
Не бива да пием кафе до 10 часа сутринта, сочат
Коментари Харесай

Перфектното време за кафе не е рано сутрин

Не бива да пием кафе до 10 часа сутринта, сочат резултати от проучване. Причината е, че през ранните утринни часове равнищата на хормона кортизол са най-високи в организма, а потреблението на кофеинова напитка при високи равнища на хормона може да провокира проблеми.

Кортизолът е добре прочут като хормон на напрежението, само че той е значим за доста функционалности в човешкия организъм. Излишък, както и дефицит на хормона, може да провокира редица здравословни неразположения.

Кофеинът въздейства на производството на кортизол – откакто сте пили кафе, организмът създава по-малко количество от хормона и стартира от ден на ден да разчита единствено на напитката.

Освен това, когато пием кафе при високи равнища на кортизола в човек се построява резистентност към кофеина, изясняват експертите. Това е и повода някой хора да настояват, че напитката към този момент не им работи, както преди.

Специалистите разясняват, че има три съществени пика денем, когато равнищата на кортизола са доста високи. Кортизолните пикове са най-изразени сред шест и 10 часа заран и по тази причина е най-добре по това време да не се употребява кафе.

 Сутрешно кафе

Не е належащо да се отказвате от горчивата напитка, просто я преместете в часовете, когато равнищата на котртизол са най-ниски и има смисъл от ободрителната напитка. Идеалното време за консумация на кафе е заран сред 10 и 12 часа, както и следобедните часове - от 14 до 17 часа.

Разбира се с изключение на по кое време би трябвало да внимавате и какъв брой кафе изпивате за деня – съгласно изследвания повече от четири ободрителни питиета на ден са нездравословни за организма. Препоръчителната доза за всеки човек е 400 мг кофеин дневно, като специалистите разясняват, че става дума за възрастни хора.

Рискът за здравето идва освен с кафето, само че и с всички храни и питиета, в които се съдържа кофеинът – най-често заместители на кафето са ободряващите енергийни питиета.

Те се употребяват най-много от младежи, като съгласно данни най-вече сходни питиета в Европа пият в Дания – в страната повече от 33 на 100 от хората употребяват кофеин повече от 400 мг на ден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР