„Не бива да допускаме несъществуващ термин като т.нар. „македонско малцинство”

...
„Не бива да допускаме несъществуващ термин като т.нар. „македонско малцинство”
Коментари Харесай

Емил Радев: “Македонското малцинство” да не се използва за натиск срещу България


„ Не бива да позволяваме фиктивен термин като така наречен „ македонско малцинство” да се употребява за напън против България нито във връзка промените в региона на правораздаването у нас, нито във връзка преговорния развой на Република Северна Македония с Европейски Съюз.” Така евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев разяснява опитите на представителите на крайната левица в Екологичен потенциал да вкарат въпроса за македонското малцинство в отчета на Групата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закова и главните права, посетила страната ни през септември, оповестиха от пресцентъра на партията.

Председателят на делегацията – нидерландската депутатка София ин'т Велд от демократичната група „ Обнови Европа “, през вчерашния ден показа отчета на съвещание на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент.

„ Македонско малцинство в България няма и това е позиция, по която не трябва да позволяваме взаимни отстъпки и чакам да отстояваме единомислещо с всички български сътрудници в Европейския парламент – без значение от политическите ни пристрастия. И най-малкото заиграване с тематиката, което си разрешават извънредно левите популисти като ирландската депутатка в Екологичен потенциал Клеър Дейли, опонира на истината и по своята същина съставлява несправедлива и тенденциозна офанзива по отношение на страната ни. Интерпретациите по тематиката, меко казано, са в прорез с европейските полезности и нямат място в дебатите за върховенството на закона в ЕС”, безапелационен бе Емил Радев.

„ Смятам, че би трябвало да гледаме зряло и градивно на полемиките по отношение на върховенството на закона и битката с корупцията в Европа, без да толерираме каквито и да било двойни стандарти по отношение на страната ни. С повдигането на въпроси като този за така наречен “македонско малцинство” обаче има риск, вместо да се окаже напън за промени в правосъдната система, да се генерират нови проблеми”, посочи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.



Той напомни, че въпросът за така наречен „ македонско малцинство “ беше обиден и в резолюцията за върховенството на закона в България, призната от Екологичен потенциал преди година.
„ Европа е сензитивна към тематиката за малцинствата, само че тя не трябва да се трансформира в „ дъвка” на популистите и европейската естрада не би трябвало да се употребява за сходни цели.

Относно показания отчет на Групата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закова и главните права Емил Радев уточни:

„ Уви, очевидци сме, че по принцип опитите европейски институции да се въвличат в решаването на вътрешнополитически разногласия повече вредят на имиджа на страната ни, в сравнение с ни оказват помощ. Отстоявам позицията, че дебатите за правосъдната промяна би трябвало да се водят политически независимо, а оценката за действието на върховенството на закона и битката с корупцията да е основана на справедливи критерии, тъй че държавите-членки да се мерят с идентичен критерий. Затова чакам със същия жар, с който ни сочат с пръст някои сътрудници в Екологичен потенциал, да защитят и нуждата от общоевропейска тактика за битка с корупцията, за каквато от дълго време настоявам”.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР