Не беше подбран най-добрият момент за избор на нови конституционни

...
Не беше подбран най-добрият момент за избор на нови конституционни
Коментари Харесай

Пламен Киров: Не беше подбран най-добрият момент за избор на конституционни съдии

Не беше селекциониран най-хубавият миг за избор на нови конституционни съдии, съобщи пред Българска национална телевизия проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър, учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

" Проблемът е, че дълго време Конституционният съд функционираше с 10, вместо с 12 членове и повече от 2 години се проточи тази сага с попълване на мандатите на Конституционния съд. При това беше селекциониран не най-хубавият миг да бъде запълнен състава. По-добре щеше да бъде, в случай че двама съдии бяха излъчени от Народното събрание, преди конституционните промени да станат факт. Остава сянката на подозрение, че ние сортираме тъкмо хора, които да сложим в Конституционния съд, които да пазят надали не конституционните промени. " – разяснява той.

Бившият парламентарен арбитър акцентира, че определените от Народното събрание нови конституционни съдии не са длъжни да си създадат отказ.

" Има разбиране, че откакто има парламентарист, който е дал своя вот промените в Конституцията, по-късно в ролята си на парламентарен арбитър би трябвало да се произнесе по двете тъжби, по които са отправени претенции за оповестяване на противоконституционност на някои от конституционните промени, то той би бил преднамерен. Но мисля, че този проблем ще бъде решен по някакъв метод. " - изясни проф. Киров.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР