Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис заяви, че проблемът на Северна

...
Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис заяви, че проблемът на Северна
Коментари Харесай

Министър Герапетритис: Проблемът на Северна Македония е с България, не с Гърция

Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис съобщи, че " казусът на Северна Македония е главно въпросът с България ", а не с Гърция.

" Вписването на българското малцинство в Конституцията, както и Преспанското съглашение, са причина за напредъка на интеграционните процеси. РСМ с новото държавно управление и новия президент ще бъде изправена пред значими алтернативи. Специално за Северна Македония, огромният проблем, който съществува през днешния ден, е не толкоз въпросът с Гърция и Преспанското съглашение, а главно въпросът с България ", сподели гръцкият посланик в изявление за радио " Скай ".

" Вярвам и се надявам, че прилежащата страна ще продължи своя европейски път. Надявам се да нямаме възобновление на национализма и проблемите от предишното ", добави гръцкият външен министър.

Той изрази вяра, че ВМРО-ДПМНЕ няма да промени външната политика на Северна Македония. Дипломатът уточни, че Гърция следи от близко развиването на събитията и е подготвена за всевъзможни сюжети.

" Надявам да няма смяна във външната политика, само че и във вътрешните въпроси на Северна Македония. Имаме смазваща победа на ВМРО-ДПМНЕ ", уточни Герапетритис.

Той разяснява Преспанското съглашение сред Атина и Скопие, с което беше решен разногласието за името на Република Македония, а Атина поддържа Скопие за НАТО и Европейски Съюз.

" Нова народна власт като съпротива повдигна въпроса за сивите зони в Споразумението. От друга страна, с идването си на власт ние имаме политическо и правно обвързване освен да съблюдаваме Преспанския контракт, само че и да осигурим неговото поредно използване, нещо, което се основава на самата ни Конституция ", изясни Герапетритис. Той добави, че споразуменията, утвърдени от парламентите, " имат преимущество пред всяка противоположна наредба на закона ", което на процедура значи, че " каквото и да желаят Гърция или Северна Македония, те не могат едностранно да трансформират Преспанското съглашение и са длъжни да го извършват ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР