Иранският президент Ебрахим Раиси загина при хеликоптерна катастрофа, съобщиха иранските

...
Иранският президент Ебрахим Раиси загина при хеликоптерна катастрофа, съобщиха иранските
Коментари Харесай

Иран е изправен пред политическа несигурност след смъртта на Раиси

Иранският президент Ебрахим Раиси почина при хеликоптерна злополука, оповестиха иранските медии. Хеликоптерът му се е разрушил в планински регион на страната.

Спасителните екипи претърсваха региона на злополуката в продължение на часове. Един от хеликоптерите в конвоя е превозвал Раиси, външния министър и други публични лица.

" Служителят на иранската нация, аятолах Ебрахим Раиси, доближи най-високото равнище на страдалчество, до момента в който служеше на народа ", заяви тази заран държавната телевизия.

Вицепрезидентът на Иран по въпросите на изпълнителната власт Мохсен Мансури разгласява в мрежата X стих от Корана, с цел да изрази съболезнования.

На борда на разрушилия се вертолет са били и министърът на външните работи Хосейн Амирабдолахиан, губернаторът на провинция Източен Азарбайджан Малек Рахмати и Мехди Мусави, началник на защитата на Раиси.

Придружавал ги е и Мохамед Али Ал-е-Хашем, представител на висшия водач в провинцията. Местни чиновници, участвали на мястото на злополуката, потвърдиха " мъченическата гибел на Раиси и съпътстващия го екип ".

Ебрахим Раиси, ултраконсервативен свещеник, завоюва президентските изборите през 2021 година с близо 62% от гласовете.

Той ще бъде сменен от първия вицепрезидент Мохамед Мохбер преди провеждането на президентски избори в границите на 50 дни.

Член 131 от Конституцията на Ислямската република планува, че " при положение на гибел, уволняване, оставка, неявяване или заболяване на президента, траяло повече от два месеца, първият вицепрезидент поема пълномощията на президента ".

Този развой би трябвало да получи утвърждението на Върховния водач - аятолах Али Хаменей.

Конституцията планува, че съвет, формиран от ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Върховния съд и първия вицепрезидент, е задължен да провежда избора на нов президент в границите на 50 дни ".

Бъдещият краткотраен президент, 68-годишният Мохамед Мохбер, беше назначен от Ебрахим Раиси за първи вицепрезидент през август 2021 година, след президентските избори.

Правителството на Иран ще продължи да работи " без ни най-малки разстройства " след гибелта на президента Ебрахим Раиси при злополука с хеликоптер, се споделя в изказване на кабинета.

" Уверяваме лоялния народ, че пътят на службата ще продължи с неуморния дух на аятолах Раиси. Работата ни ще продължи без ни минимум разстройване “, се споделя в известието.

Съболезнованията за гибелта на Раиси

Руският външен министър Сергей Лавров дефинира починалия ирански президент като същински другар на Русия.

„ В Русия президентът Раиси и външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан бяха възприемани като същински и надеждни другари на нашата страна “, сподели топ дипломатът.

Европейски Съюз също изрази „ откровените си съболезнования “ по отношение на трагичния случай.

„ Мислите ни са ориентирани към фамилиите “, съобщи ръководителят на Европейският съвет Шарл Мишел.

Турският външен министър Хакан Фидан сподели, че Турция " споделя болката на приятелския и приятелски ирански народ ".

" За страдание, бяхме надълбоко натъжени да чуем новината от Иран ", добави главата на турската дипломация.

Индийският министър-председател Нарендра Мод изрази съболезнования. " Дълбоко тъжен съм и шокиран от трагичната гибел на Раиси ”, сподели той.

Министър-председателят на Пакистан Шехбаз Шариф разгласи ден на печал в страната.

`Знамената ще се бъдат свалени на половина в символ на почитание към президента Раиси и неговите спътници. Солидарни сме с приятелски Иран ", написа Шехбаз в X.

Иранският Червен полумесец заяви, че телата на починалите са извадени от авариралия хеликоптер.

Терористичните групировки " Хамас " и " Хизбула " също показаха своите съболезнования.

Подкрепяната от Техеран " Хизбула " дефинира Раиси като " бранител " на „ революционните групи в района “.

" Хизбула " в Ливан показва най-дълбоките си съболезнования. Ебрахим Раиси беше мощен покровител и корав бранител на нашите дела и бранител на съпротивителните придвижвания ", сподели представител на групировката.

" Хамас ", на собствен ред, назова иранския президент „ собствен покровител “.

„ Хамас " прави оценка поддръжката на Раиси за палестинската опозиция и неуморните му старания за взаимност с палестинците “ от началото на войната сред Израел и Хамас в Газа “, се споделя в изказването.

Кой беше Ебрахим Раиси?

Роден през ноември 1960 година в шиитския заветен град Машхад, Раиси се издига в правосъдната система в продължение на три десетилетия, откакто на 20-годишна възраст е назначен за основен прокурор на Карадж, покрай Техеран, след успеха на Ислямската гражданска война през 1979 година

След това от 1989 година до 1994 година е основен прокурор на Техеран, а от 2004 година до 2014 година, когато е назначен за основен прокурор на страната, е заместник-ръководител на правосъдната власт.

През 2016 година висшият водач Али Хаменей го слага отпред на авторитетната благотворителна фондация " Астан-е Кудс Разави ", която ръководи мавзолея на Имам-Реза в Машхад. Три години по-късно той оглавява правосъдната власт.

На 63-годишна възраст Раиси беше считан за един от любимците за издигане на най-важния пост в Ислямската република - този на висш водач, заеман в продължение на 35 години от 85-годишния аятолах Али Хаменей.

Ебрахим Раиси беше считан за един от стълбовете на консервативния и ултраконсервативния лагер, които управляват всички лостове на властта от 2020 година насам.

Представяйки се като бранител на непривилегированите съсловия и на битката с корупцията, той беше определен на 18 юни 2021 година на първия тур на балотаж, белязан от рекорден брой въздържали се за президентски избори и отсъствието на мощни кандидати.

Той наследи умерения Хасан Рохани, който го победи на президентските избори през 2017 година и нямаше право да бъде избран отново след два поредни мандата.

През последните месеци Раиси се представяше като съдбоносен съперник на Израел, " върлия зложелател " на Ислямската република, като даде поддръжката си на палестинското ислямистко придвижване " Хамас " от началото на войната на Израел в Ивицата Газа на 7 октомври.

По този метод той оправда невижданата офанзива, подхваната от Иран против Израел на 13 април благодарение на 350 дрона и ракети, множеството от които бяха прихванати благодарение на Съединени американски щати и няколко други съюзнически страни.

Раиси беше включен в черния лист на Съединени американски щати на ирански чиновници, глобени за " съучастничество в съществени нарушавания на правата на индивида " - обвинявания, които управляващите в Техеран отхвърлиха като недействителни. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР