Назначените от Москва власти в частично окупираната Запорожка област в

...
Назначените от Москва власти в частично окупираната Запорожка област в
Коментари Харесай

Запорожка област: Искат референдумът за присъединяване към Русия да е на 11 септември

Назначените от Москва управляващи в отчасти окупираната Запорожка област в Южна Украйна желаят референдумът за влизане на района в състава на Руската федерация да се състои на 11 септември, съобщи ТАСС.

Институтът за проучване на войната, основан във Вашингтон мозъчен концерн, обаче написа във всекидневната си сводка за войната, оповестена на неговия уебсайт, че плануваните допитвания в Запорожка област и в прилежащата Херсонска област евентуално ще бъдат забавени поради развиването на обстановката на терен, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ръководителят на военно-гражданската администрация на Запорожка област Евгений Балицки загатна 11 септември в оповестено през днешния ден изявление за съветския вестник " Известия ". Назначеният от Москва служител напомни, че на тази дата в Русия ще бъдат създадени районни и локални избори.

" Засега ние де юре не сме Русия. Но, несъмнено, доста бихме желали това ", сподели Балицки, отговаряйки на въпрос за опцията за производство на референдум за 11 септември.

Институтът за проучване на войната обаче написа през днешния ден във всекидневната си сводка, че съветските окупационни управляващи евентуално ще забавят допитванията в Запорожка и Херсонска област, защото Кремъл трансформира проектите си поради развиването на обстановката на терен. Базираният във Вашингтон американски мозъчен концерн загатва съответно детонациите в съветска военновъздушна база в Крим във вторник.

Русия анексира украинския полуостров, южно от Херсонска област, след подобен референдум през 2014 година

Причината за гърмежите в базата " Саки " не е изяснена и има спорни информации. Според съветското министерство на защитата детонациите са резултат от неспазване на разпоредбите за пожарна сигурност. Властите в Киев не са поемали отговорност за хипотетична офанзива, само че има такива подмятания от украински източници.

По-рано Институтът за проучване на войната бе загатнал като допустима дата за референдумите в Запорожка и Херсонска област точно 11 септември, когато е обединен ден за гласоподаване в Русия.

В понеделник Балицки разгласи, че е подписал заповед за образуване на такова допитване. Съобщавайки новината на форума " Ние сме дружно с Русия " в окупирания от съветските въоръжени сили град Мелитопол, той обаче не посочи за по кое време ще бъде плануван референдумът.

От началото на нашествието си в Украйна Русия е превзела 72-73 % от Запорожка област, отбелязва ТАСС. Украинските въоръжени сили резервират контрола си върху районния център град Запорожие, където живее близо половината от популацията на региона. Назначените от Русия окупационни управляващи към този момент са основани в Мелитопол.

Руските въоръжени сили управляват напълно Херсонска област от средата на март, показва ТАСС.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР