Най-влиятелните политици в САЩ са на възраст около 80 години.

...
Най-влиятелните политици в САЩ са на възраст около 80 години.
Коментари Харесай

Байдън, Пелоси, Макконъл: Твърде възрастни ли са политиците в САЩ?

Най-влиятелните политици в Съединени американски щати са на възраст към 80 години. Това е проблем за доста млади американци, които не считат, че политиците от друго потомство могат съответно да съставляват ползите им.

Многозначителен разговор се организира в американския Сенат преди 4 години. Сенаторът Орин Хач от Юта, тогава на 84 години (а през днешния ден към този момент покойник) разпитваше 33-годишния Марк Зукърбърг за бизнес-модела на „ Facebook ": „ Как съумявате да поддържате платформата, откакто клиентите ви не заплащат за услугата? " – попита Хач. А Зукърбърг умерено му отговори: „ Сенаторе, ние продаваме реклами. "

За тази замяна на реплики става дума доста постоянно, когато се разисква въпросът дали политиката в Съединени американски щати не се нуждае незабавно от подмладяване. Мнозина считат, че страната се е трансформирала в геронтокрация, че се ръководи от старци и старици.

Да забележим дали е по този начин. Средната възраст на членовете на Сената възлиза на 63 години. В Конгреса депутатите са малко по-млади – приблизително на 58. За съпоставяне: междинната възраст на народните представители в немския Бундестаг възлиза единствено на 47 години.

Нужни са младежи във властта

„ Определено се нуждаем от ръководство, което действително съставлява жителите. Нуждаем се от младежи в изпълнителната власт, нуждаем се от по-пъстри биографии, от учители и медицински сестри. Да не я караме все по този начин, както до момента ", счита Максуел Алехандро Фрост, 25-годишен демократ от Флорида, който се кандидатира за конгресмен. На 25 години той преди малко у получил правото да бъде избиран за конгресмен. За Сената възрастовата граница даже е по-висока: 30 години.

А това значи, че една трета от популацията на Съединени американски щати не е показано от връстници в горната камара. От тази диспропорционалност има последици. „ Днес ние се сблъскваме с проблеми, които нашите родители и техните родители не са преживявали. Например климатичната рецесия, която се развихря пред очите ни. Всички сме чели отчета на Организация на обединените нации, съгласно който би трябвало да се готвим за най-лошото ", споделя Фрост.

Кандидат за Сената на 88 години

В тима на над 80-годишните авторитетни политици в Съединени американски щати влизат Нанси Пелоси, могъщата лидерка на демократите, Мич Макконъл, основният кукловод при републиканците, и, несъмнено, президентът Джо Байдън.

Млади политици като Максуел Алехандро Фрост категорично акцентират, че 80-годишните не трябва да бъдат прогонвани единствено поради възрастта им. Възрастните политици имат доста опит, а неведнъж по-добре знаят по какъв начин да събират дарения – в американската политика това е жизненоважно умеене.

При това даже човек в преклонна възраст може да бъде пресен като краставичка – потвърждава го 88-годишният сенатор Чък Грейсли от Айова. Той постоянно повтаря, че има сила в остатък и носи цялостна отговорност за позицията – нищо чудно, откакто всяка заран минава по три километра пешком. Грейсли без подозрение ще се кандидатира още веднъж на изборите за Сенат тази есен – и с огромна възможност ще бъде избран отново.

Твърде възрастен ли е Байдън?

За президента Джо Байдън обаче от дълго време се подмята едно-друго. Дори мнозина демократи са уверени, че на изборите през 2024 партията им би трябвало да издигне различен претендент. Байдън е прекомерно възрастен, а възрастта му и проличава, споделя Кайл Кондик, публицист от осведомителния бюлетин " Sabato's Crystal Ball ".

Допитванията до публичното мнение също демонстрират, че съгласно болшинството американци Байдън е прекомерно възрастен или няма задоволително сили за тежката си работа. Повечето хора в страната също считат, че той не трябва да се кандидатира още веднъж. Неговият евентуален конкурент Доналд Тръмп минава за по-запазен, само че и той ще бъде на цели 78 години, когато вероятно завоюва идващите избори и за повторно стане президент.

В последна сметка обаче множеството гласоподаватели и избирателки като че ли нямат нищо срещу възрастните политици. Да, младите може да стачкуват, само че фактът е, че в Съединени американски щати най-активни гласоподаватели са хората над 65-годишна възраст – и това изяснява тази настройка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР