Най-висшият форум на лекарите в България потвърди категоричната позиция на

...
Най-висшият форум на лекарите в България потвърди категоричната позиция на
Коментари Харесай

БЛС е против отпадането на хартиената рецепта

Най-висшият конгрес на лекарите в България удостовери безапелационната позиция на Националния съвет и настоя за редом потребление на електронна и хартиена рецепта.

Делегатите на 74-тият събор на БЛС са изрично срещу цялостното отпадане на хартиената рецепта, както предвиждаха заложените промени в Наредба 4 и които все още са в стадий на разискване. Подобна мярка е голословна, неразумна и нерационална. Това би нарушило правата на пациентите и ще попречва лекарите в осъществяването на служебните им отговорности. С това си решение те препотвърдиха позицията на Националния съвет на БЛС от 16.04.2022.

Представено преди дни изследване на БЛС демонстрира, че Европейската процедура е хартиената рецепта да важи редом с електронната такава. Всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, употребяват по едно и също време хартиена и електронна рецепта. Нещо повече: Швеция, Финландия и Дания са страните съумели да доближат над 90% приложимост на електронната рецепта, само че без въвеждането на възбрана за потреблението на хартиената такава.

Резонен е въпросът: Защо хартиените предписания важат в Европа, а у нас към момента се разисква тяхното цялостно отпадане? Българските лекари за следващ път декларират цялостната си поддръжка за дигитализацията на бранша, само че без това да бъде за сметка на ограничението и отнемането на права на лекари и пациенти.

Затова: 74-тият Събор на БЛС упорства хартиената рецепта да продължи да важи редом с електронната такава и припомня: Лекарят е доктор във всеки един миг, освен в работно време, пред своя компютър!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР